Zajímalo vás někdy, proč je obloha modrá? I vědcům dala odpověď zabrat

20. březen 2024

Znáte odpověď na tuto otázku? Pokud ne, tak nezoufejte. I odborníci na to nemohli dlouho přijít. Teď už ale víme, jak to je.

Proč je nebe modré? To chtěli lidé vědět už od pradávna. Nejprve si mysleli, že se na obloze zrcadlí vodní plochy, které jsou na povrchu planety. Jenže voda přeci není tak úplně modrá. 

Tak jak to tedy s tím nebem je? Asi před sto dvaceti lety na to vědci přišli. Za modrou oblohu vděčíme rozptýlenému světlu ze Slunce. To se totiž skládá z mnoha barev a rozptyluje se v naší atmosféře. Modrá má krátkou vlnovou délku a rozptyluje se tedy více, než ostatní barvy. Proto je nejvíc vidět.

Že je to na vás složité? Poslechněte si to podrobněji přímo od Evy Sinkovičové v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související

  • Jak vznikají mraky a z čeho jsou?

    Z čeho se skládají mraky? Podle čeho se rozlišují? Kolik může mrak vážit? A je nějaký rozdíl mezi mrakem a oblakem?

  • Zvídavec

    Každodenní dávka neuvěřitelných zajímavostí ze světa lidí, zvířat, rostlin i věcí.