Žirafí puberťák váží 620 kilo a mezi obyvatelkami výběhu vyvolal šok

29. duben 2021

Do Safari Parku ve Dvoře Králové přicestoval nový žirafák Kiango, tříletý sameček žirafy síťované. Jak si zvyká?

Jaký je nový žirafí přírůstek Safari parku Dvůr Králově? „Je to takový puberťák,“ prozradil v rozhovoru Denise Kimlové zoolog Luděk Čulík. Roztomilý žirafák je zatím menší, než samice, ale ničeho se nebojí

Je to neuvěřitelně klidné zvíře, vyšel z bedny v naprostém klidu, prošel si uličkou, zastavil se na váze. Ta ukázala 620 kg! Samice z něho nejdřív měly šok, ale pak si zvykly. Kiango je prostě žirafák pohodář.

Kdy ho můžete vidět?

Podívat se na něj mohou přijít i návštěvníci. Každý den je společně s dalšími žirafami ve volném výběhu od 10:00 do 17:00. A jak ho poznáte?

Zatím je o dvě hlavy menší než žirafí holky a má nádhernou kresbu žirafy síťované, tedy je hodně tmavý a vypadá to, jako by přes něj byla přehozená tenounká síťka.

Žirafy rády dělají lumpárny

V Safari Parku mají dva druhy žiraf – žirafy Rotchildovy a žirafy síťované. Víte, že žirafy jsou kamarádská zvířata? Vymýšlejí i různé lumpárny.

Do Safari Parku ve Dvoře Králové přicestoval nový žirafák Kiango

Když jim třeba chovatelé připraví větev na okousávání, musejí se mít na pozoru. „Když tam okus dlouho leží, vezmou ho do huby, hrají si s ním a třeba vám ho hodí na hlavu,“ vyprávěl zoolog Luděk. Žirafy prostě využívají toho, že mají hlavu ve čtyřmetrové výšce.

Poslechněte si víc!

Nalaďte si Rádio Junior online >>

Spustit audio

Související