Známe jméno výherce digitálního rádia

5. únor 2024

Na Světový den rádia 13. února jsme připravili speciální vysílání a soutěž. Kdo vyhrál?

I rádio má svůj světový den. Ale pozor, neváže se na prvopočátky rozhlasového vysílání před více než sto lety. Datum vyhlásila v roce 2011 organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) na 13. únor, kdy v roce 1946 vzniklo Rádio Spojených národu – United Nations Radio.

Významnou roli rozhlasu oslavíme i ve vysílání Rádia Junior. A proto jsme pro vás připravili speciální program a hned několik soutěží.

Soutěž o digitální rádio

DAB+FM přenosné Rádio GOGEN 300N vyhrála žákyně Ema P. z Berouna. Výherkyni upozorníme e-mailem a moc jí gratulujeme.

Speciální vysílání, hosté a soutěže o knížky

Soutěží není nikdy dost a tak 13. února na Světový den rádia můžete vyhrát i krásné knihy s rozhlasovou tematikou. V Ranním ReStartu proběhne soutěž o knihu Rádio zapomenutých, kterou napsala známá finská spisovatelka Anja Portin. V roce 2020 kniha získala prestižní cenu Finlandia pro děti a mládež.

V odpoledním vysílání 13. února po 17. hodině zas můžete vyhrát knižní novinku Rok ušatého Majka a ještě k tomu si vyzpovídat její autory. Spisovatelka Milada Rezková a ilustrátor Lukáš Urbánek dorazí i s dětmi z Dismanova rozhlasového souboru. Součástí knihy jsou totiž QR s Majkovým playlistem, který je poskládaný převážně z reportáží od Dismančat.

Zajímá vás, jak se přenáší rádiové vlny? Jak se vyvíjela rozhlasová technika? Jaká je historie i budoucnost rozhlasového vysílání? Tak si určitě nenechte ujít rozhovor v Klubu Rádia Junior, kam za námi po 19 hodině dorazí kurátor elektroniky, informatiky a akustiky v Národním Technickém muzeu René Melkus, který má na starost i tamní výstavu ke 100 letům Českého rozhlasu „Sto let je jen začátek. Český rozhlas 1923–2023“. O sci-fi výhled do budoucnosti rádia se postará i Martina Poliaková, vedoucí strategické rozvoje Českého rozhlasu.

Na Světový den rádia 13. února se v našem vysílání těšte i na spoustu dalších rozhlasových zajímavostí, speciální Zvídavec, rozhovory s našimi rozhlasovými kolegy a pohádku Bezhudbí od Petra Vodičky s Markem Lamborou v hlavní roli (vysíláme ve 13:00 a ve 20:00).

Znáte dobře rozhlasový slang? Ověřte si to v kvízu>>

Spustit audio

Související

Pusť si video