Psi na place mě dojímali a při projekci mi vyhrkly slzy, vzpomíná režisér Brabec na natáčení Gumpa

2. červenec 2021

Do kin míří dlouho očekávaný film GUMP – pes, který naučil lidi žít. Vyzpovídali jsme jeho autory. Jak se režiséru Brabcovi a scénáristu Rožkovi natáčelo?

Veronika Hájková si v Klubu Rádia Junior povídala s režisérem F. A. Brabcem a Filipem Rožkem o natáčení jejich nového celovečerního rodinného filmu, který jde o prázdninách konečně do kin. Hlavní role v něm dostali čtyřnozí herci a divákům má ukázat, že bychom si psů měli vážit, chovat se k nim dobře a nebýt lhostejní, pokud jim někdo ubližuje.

Kde se vzal Gump?

Autorem příběhu o psím tulákovi je Filip Rožek. Ten do studia přivedl i svého Gumpa. Jsou to prima parťáci. „Slovo páníček mi vadí,“ říká o jejich vztahu Filip, „Sám si nepřipadám jako pán svého psa. Když ho vidím vedle sebe, tak si připadám spíš jako jeho táta.“

Autor knihy Gump Filip Rožek a jeho pes Gump

Knižní předloha k filmu získala ocenění Magnesia Litera a je inspirována osudem jiného pejska. Lílie byla fenka z množírny. Tak se říká tomu, když někdo chová psy ve špatných podmínkách jen pro to, aby mohl prodávat jejich štěňata a vydělávat na tom. Chlupatí chudáčci jsou často zavření v tmavých malých prostorech a nedostávají od svých majitelů ani základní péči, natož lásku. 

Lílii zachránila moderátorka Veronika Hájková, a protože byla ubohá fenka moc nemocná a už jí nezbývalo mnoho času, vzala ji naše zvířecí agentka na svou chatu, aby jí zpříjemnila závěr života. Právě tento dojemný příběh byl pro Filipa velkou inspirací pro sepsání knihy o Gumpovi.

Netopýr jako mazlíček

Čtěte také

Ani režiséru a kameramanovi Františku Antonínu Brabcovi, který má tři České lvy za kameru, není osud pejsků lhostejný. Nedávno si pořídil nového člena domácnosti z útulku. Zvířata má zkrátka rád, a proto se je snaží obsazovat i do svých filmů.

Pro hlavní postavu snímku Král Ubu, kterou ztvárnil Marián Labuda, třeba vymyslel jako mazlíčka netopýra. „Marián se s ním opravdu sžil a ten netopýr bydlel u něj pod sakem a on měl strašnou radost, že má takové zvířátko,“ vzpomíná s úsměvem.

Psí herci ve filmu o Gumpovi ho dojímali a vůbec je prý nemusel režírovat. Při poslední projekci filmu před uvedením do kin mu samotnému vyhrkly slzy. Ale jak říká, bylo to štěstím a dojetím. Diváci se nemusí bát, že by z kina odcházeli smutní.

Jak se film o Gumpovi natáčel? A co je podle našich hostů to největší psí štěstí?  Poslechněte si celý rozhovor a nezapomeňte vyrazit do kina!

O filmu Gump - pes, který naučil lidi žít:
Režie a kamera: F. A. Brabec
Předloha a scénář:
Filip Rožek
Hudba:
Jan Jirásek
Hrají:
Boleslav Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Jana Plodková, Richard Krajčo, Patricie Pagáčová, Marek Taclík a další.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související