Alchymisté toužili po zlatě a elixíru mládí. Proč je nikdo neoznačil za čaroděje a co slovo alchymie znamená?

4. říjen 2023

Odkud alchymie pochází a čím se zabývala? Byla k něčemu užitečná i nám a kde se vůbec vzalo její označení? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Alchymie je vnímána jako předvědecký obor. Používala prvky několika dnešních vědeckých disciplín – například chemie, fyziky a podobně. Její kořeny můžeme vysledovat až do starého Řecka a Egypta. V Evropě se více ujala ve 12. století prostřednictvím arabských učenců a jejich spisů. U nás se za její největší rozmach považuje doba vlády Rudolfa II. na přelomu 16. a 17. století.

Poslechněte si napínavý seriál Alchymisti, plňte úkoly a do 30. 11. 2023 můžete vyhrát notebook a další super cen.

CHCI VYHRÁT >>

Historická ilustrace z roku 1910 ukazuje, jak si tehdy lidé představovali alchymistickou laboratoř šestnáctého století

Chtěli žít věčně a vyrobit zlato

Dá se zjednodušeně říct, že alchymisté měli tři hlavní cíle: najít kámen poznání neboli kámen mudrců, objevit prostředek věčného mládí a zdraví a taky odhalit, jak funguje přeměna kovů. Chtěli totiž získat zlato.

Jejich činnost mohla připomínat magii a čáry. Mohlo by se tak zdát, že budou v křesťanské Evropě označeni za čaroděje, což se tehdy trestalo. Alchymisté ale prohlásili, že všechny jejich pokusy se mohou uskutečnit jen „pokud to Bůh dovolí“. Tím tedy vysvětlili jak zdánlivě bezbožné bádání, tak to, když se něco nepovedlo. 

Podvodníci i učenci

Mezi alchymisty byla spousta podvodníků a šarlatánů, ale také opravdových učenců. Ti při svých pokusech a experimentech objevili mnoho užitečných látek a vypracovali některé postupy, které moderní věda používá i dnes.

Co vlastně znamená slovo alchymie? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související