Astronaut se nemůže ani poškrábat na nose, popisuje expert, jaké je to pracovat ve skafandru

16. březen 2022

Propagátor vědy spolu s fi vítězem soutěže Zlatý oříšek prozradí spoustu zajímavostí o vesmíru. Jak vidí budoucnost lidského objevování kosmu? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior přišli dva Honzové. Jan Spratek je pravidelným „vesmírným“ hostem Rádia Junior. Jan Herzig, třináctiletý nadšený astronom a začínající popularizátor vědy, byl v našem studiu poprvé. Je vítězem soutěže Zlatý oříšek a astronomické olympiády, a tak moderátorku Janu Rychterovou zajímaly novinky z oblasti kosmonautiky.

Jan Spratek a Jan Herzig

Jaké je to ve skafandru

V době, kdy probíhal rozhovor v Klubu Rádia Junior, se právě odehrával výstup astronautů Mezinárodní kosmické stanice do volného vesmíru (anglicky Extra-Vehicular Activity, zkratka EVA). Je to náročná akce, která trvá docela dlouho.

Čtěte také

Honza Spratek k tomu prozradil: „Teď si může každý posluchač představit, že sám sebe uzavře do nějakého obleku a šest až sedm hodin bude vykonávat nějakou práci. Neodskočíš si na záchod, ničeho se nenajíš a když tě svrbí nos, tak se nepoškrábeš.“

Naštěstí na to mají astronauté fintu. V přilbě skafandru je totiž jedno důležité zařízení, které slouží k profukování uší při změně tlaku ve skafandru. Jak vypadá? Víc se dozvíte v Klubu Rádia Junior.

Jak to, že ve vesmíru všechno padá? A co dělají astronauti po přistání? Dozvíte se, když si poslechnete rozhovor

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Spustit audio

Související