Astronauté musí držet diety proti nadýmání, jinak by hrozil výbuch. Proč?

9. duben 2024

Jak probíhá na vesmírné stanici mytí vlasů nebo chození na záchod? A co se stane, když si kosmonaut prdne? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

I ty nejobyčejnější činnosti jsou ve vesmíru celkem potíž. Jak si umýt vlasy ve stavu beztíže, kdy kapalina nepadá dolů, ale létá všude kolem? Používá se málo pěnící práškový šampón a jen malé množství vody. Přesný postup se dozvíte, když si poslechnete audio.

A jak je to s tím nadýmáním? Prdy by ve vesmíru dokázaly způsobit opravdový problém. Obsahují totiž hořlavé plyny, které mohou po nahromadění v uzavřeném prostoru vybuchovat. Posádka vesmírné stanice tak musí držet speciální dietu, aby tuhle tělesnou funkci omezila na co nejnižší možnou míru.

Co musí kosmonaut udělat, když si chce dojít na záchod? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05.

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související