Astronomové se těšili jako malé děti, říká expert o prvních fotografiích z Webbova teleskopu. Ten je velký jako tenisový kurt

20. červenec 2022

Jak vypadá Webbův teleskop, který pořídil zatím nejdokonalejší snímky hlubokého vesmíru? Co se právě teď děje na obloze? A co to je superúplněk? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívil astronom Jan Veselý z Hvězdárny a Planetária hlavního města Prahy. A bylo to ve stejný den, kdy se ve zprávách objevila senzační novinka: byly odtajněny nové snímky, které pořídil Webbův teleskop.

Snímek zachycený teleskopem Jamese Webba

Velký jako tenisový kurt

„Astronomové se na tyhle první fotografie těšili jak malé děti už půl roku,“ prozradil Jan a popsat, jak vypadá Webbův teleskop, který lidstvo vyslalo do kosmu, aby tam nahradil starší Hubbleův teleskop a pořizoval snímky dalekých končin. 

Zajímá vás vesmír? Navštivte stránku S Juniorem ke hvězdám >>

„Je to kosmický dalekohled. Vlastně je to celá hvězdárna. Obsahuje i velké přístroje, které světlo zaznamenávají, a pak to předávají na Zemi. Astronomové s tím, co teleskop vyfotí, dál pracují,“ vysvětluje Jan. Tento nový teleskop je veliký asi jako tenisový kurt, takže to není žádný drobeček. 

Vesmírná koláž dalekohledu Jamese Webba, zkoumajícího vzdálené galaxie

Proč nemůže být na Zemi?

Většinu zařízení tvoří sluneční štít. Pokud má totiž zachytávat a zaznamenávat světlo, které k nám putuje z hloubi kosmu, musí se proti svitu naší hvězdy stínit. Z toho důvodu nemůže být takový teleskop umístěn na Zemi. Do vesmíru byl vynesen už v prosinci 2021. Postupně byl přesunut do místa, které se nachází jeden a půl milionu kilometrů od Země. To trvalo asi měsíc.

Proto se nenachází u Země. Byl vynesen už v prosinci, na Vánoce loňského roku. Postupně byl přesunut do místa, které se nachází jeden a půl milionu kilometrů od Země. To trvalo asi měsíc.

Jak je možné, že nám Webbův teleskop umožní pohled do minulosti? Jak probíhá život hvězdy? A čemu astronomové říkají „přízemí“? Poslechněte si podcast a Jan Veselý vám to prozradí.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , kpe
Spustit audio

Související