Bobří hráz může být dlouhá i stovky metrů. Kde je ta největší a proč je bobři staví?

2. květen 2022

Proč si zubatý hlodavec buduje hráze? A proč se od vody nevzdálí dál než na 20 metrů? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Bobři jsou zajímavá zvířata. Svými zuby dokážou porazit strom. Ale proč to dělají? Jsou to velcí stavitelé a umí postavit obdivuhodné hráze. Do svých nor v březích totiž potřebují mít z bezpečnostních důvodů vchod pod vodou, a když je hladina nízko, hrází ji zvýší.

Bobří hráze jsou obdivuhodná stavitelská díla

Hráze mohou být až dva metry vysoké a široké podle potřeby i desítky metrů. Bobr je buduje z větví, ale pokud jde o řeku, kde má proud sílu, používá směs větví, kamenů a bláta. Největší bobří hráz světa se nachází v Kanadě a je dlouhá neuvěřitelných 850 metrů. To je jako osm fotbalových hřišť.

To ale nejsou zdaleka všechny zajímavosti o bobřích hrázích a obydlích. Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související