Laboratoř v bytě? Využijte jednoduché chemické triky při úklidu i pečení
Jak se v jazyce chemiků říká kypřícímu prášku? Proč se přidává do těsta? A jak vyčistit ucpaný odpad?
Klub Rádia Junior navštívila chemička Adéla Borovcová. O chemických pokusech si povídala s moderátorkou Janou Rychterovou.
Chemie v kuchyni
Chemie je všude kolem nás, a to i doma. Takové pečení nebo vaření je jen souborem chemických reakcí. Při pečení do těsta většinou přidáváme kypřící prášek nebo jedlou sodu. Odborně se takové látce říká hydrogenuhličitan sodný.
„Při pečení se teplem ta látka rozkládá a uvolňuje oxid uhličitý, což je plyn, který právě nakypřuje to těsto,“ vysvětluje Adéla. Buchta se tak stane vláčnější a nadýchanější díky chemické reakci.
Úklid s jedlou sodou
S chemií se ale můžete setkat i při úklidu, a proto Adéla doporučila pár užitečných chemických pokusů, které si můžete vyzkoušet. „Takový univerzální pomocník pro čistění nejen v kuchyni, ale i v koupelně, je jedlá soda.“
Když ji smícháte s vodou, vytvoříte jemnou pastu, díky které můžete vydrhnout skvrny. A pokud se vám ve vaně nebo v umyvadle ucpe odtok, stačí nejprve do odpadu nasypat jedlou sodu, nechat ji chvíli působit, a poté ji zalít octem. „Uvidíte bublinky, protože ta soda reaguje s octem,“ popisuje.
Chcete se dozvědět další tipy? Poslechněte si celý rozhovor.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
-
Lucka, nebo Peška? Pohádka o podivném setkání a neuvěřitelné síle náhody
-
Co si povídají andulky. Povídání o přátelství s barevnými ptáčky
-
Amanitky už letos nerostou. Pohádka o kouzelných houbách s Lindou Rybovou a Jiřím Langmajerem
-
Cesta do země Lidivoni. Tajuplný příběh o ztroskotání na podivném ostrově