Fyzika mi nikdy nešla, přiznává autorka podcastu Superhrdinka, který zábavně vysvětluje fyzikální jevy

18. leden 2024

Co vedlo Annu Vošalíkovou k rozhodnutí zaměřit se v novém projektu na fyziku? A co v rozhlase dělá taková kreativní producentka? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Moderátorka Eva Sinkovičová si v Klubu Rádia Junior povídala s Annou Vošalíkovou, kreativní producentkou Českého rozhlasu. Ta je zároveň autorkou i režisérkou nového podcastu Superhrdinka, který vznikl pro Rádio Junior.

Poslechněte si Superhrdinku a odhalte, jak fungují superschopnosti >>

Fyzikální superschopnosti

Hlavní hrdinka příběhů Alex se každý den probouzí s novou superschopností. Ne náhodou veškeré její získané dovednosti souvisí s fyzikou. „Protože hrozně nerozumím fyzice, nikdy mi nešla a nikdy mě nebavila, tak jsem si říkala, že by bylo fajn tímhle super tématem, kterým jsou superhrdinové, trošičku tu fyziku představit,“ říká autorka.

Spojila proto zábavné s užitečným a setkala se s učiteli fyziky, kteří se dlouhodobě věnují výuce dětí, které fyzika nebaví, nebo jim nejde. „Poprosila jsem je, aby mi pomohli připravit doplňkové materiály k jednotlivým dílům, které vysvětlují, co Alex prožívá z toho fyzikálního hlediska,“ říká. Proto můžete ke každé epizodě najít na webu Rádia Junior pracovní list, kvíz, nebo pokus, který vám zábavnou formou poodkryje tajemství fyzikálních jevů.

Tereza Dočkalová

Nebojácná Alex

Hlavní postavu Alex namluvila herečka Tereza Dočkalová, kterou můžete znát třeba z dobrodružné pohádky Vladana a prasopes. „Já jsem chtěla takovou parádní holku, která se umí vypořádat s věcmi a rozhodně se nikoho nebojí,“ zdůvodňuje Anna Vošalíková svůj výběr. Terezu Dočkalovou si můžete poslechnout třeba i v povídce Skoropravdivá legenda z kanálu, kterou pod Aniččiným dohledem sepsala umělá inteligence.

Jak probíhá spolupráce s umělou inteligencí, co všechno dokáže a může řídit živé vysílání? To vám v Klubu Rádia Junior poví Anna Vošalíková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související