Čím se gumovalo před objevením gumy?

30. březen 2023

Něco vymazat nebo opravit bylo potřeba hned poté, co lidé vymysleli písmo. Čím vším se gumovalo, než přišla na řadu taková guma, jakou známe dnes?

Ve středověku písaři mazali z pergamenu a papyru text pomocí pískovce, nebo pemzy. Doslova ho sedřeli. V Japonsku měli jinou vychytávku – chleba. Sežmoulali ho do malé kuličky a použili k mazání.

Přírodní kaučuk se získává naříznutím stromu kaučukovníku. Vytéká z něj bílé latexové mléko

Až v roce 1770 se přišlo na to, že lépe gumuje kaučuk. Ten se získává ze stromu kaučukovníku. První gumy (neboli pryže) vyrobené z kaučuku se ale brzo rozpadaly. Jak to vynálezci vyřešili?

Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související