Co Japonci pijí k sushi a smí se jíst rukama?
Jakou rybu si do sushi dávají Japonci? Jak vzniklo co jeho název v překladu znamená?
Sushi je důležitá součást japonské kuchyně. Jeho základem je speciální rýže. Ta se používala už ve starověkém Japonsku ke kvašení ryb. Proces se nazýval narezushi a rýže v něm sloužila jen jako obal pro uchování ryb a pak se zahodila.
Postupně si našla ale našla i ona místo jako součást jídla. Svou současnou podobu sushi získalo až po druhé světové válce. Rýže ochucená rýžovým octem ve spojení s mořskou řasou, rybou nebo čerstvou či nakládanou zeleninou, to je klasické sushi.
Jde o velmi zdravé jídlo s nízkým obsahem tuku a naopak vysokým obsahem bílkovin a omega kyselin. A přestože my si se sushi spojujeme hlavně lososa, Japonci nejčastěji používají na výrobu sushi tuňáka. V Japonsku se také tradičně sushi jí pomocí hůlek nebo rukama a pije se k němu zelený čaj.
A co vůbec slovo sushi znamená? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!
Čtěte také
Zajímavosti, podivnosti i perličky
Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.
Zapojte se a napište nám
Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!
Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>
Související
-
Wasabi a sushi patří k sobě. Japonský křen dokáže zachránit život
Běžná wasabi pasta, kterou dostanete v restauraci, obsahuju jen nepatrné množství japonského křenu. Co v ní najdete? A co má společného wasabi a požární alarm?
-
Podcast Zvídavec zná odpověď na každou otázku. NEJ zajímavosti ze světa lidí i zvířat
Eva Sinkovičová odhaluje ve svém podcastu neuvěřitelné zajímavosti, podivnosti a perličky. Proč prdy smrdí? Kolik času za život prospíme a proč má velbloud hrby?