Co Japonci pijí k sushi a smí se jíst rukama?

5. únor 2025

Jakou rybu si do sushi dávají Japonci? Jak vzniklo co jeho název v překladu znamená?

Sushi je důležitá součást japonské kuchyně. Jeho základem je speciální rýže. Ta se používala už ve starověkém Japonsku ke kvašení ryb. Proces se nazýval narezushi a rýže v něm sloužila jen jako obal pro uchování ryb a pak se zahodila.

Sushi je oblíbenou pochoutkou nejen v Japonsku

Postupně si našla ale našla i ona místo jako součást jídla. Svou současnou podobu sushi získalo až po druhé světové válce.  Rýže ochucená rýžovým octem ve spojení s mořskou řasou, rybou nebo čerstvou či nakládanou zeleninou, to je klasické sushi.

Sushi si můžete připravit i doma

Jde o velmi zdravé jídlo s nízkým obsahem tuku a naopak vysokým obsahem bílkovin a omega kyselin. A přestože my si se sushi spojujeme hlavně lososa, Japonci nejčastěji používají na výrobu sushi tuňáka. V Japonsku se také tradičně sushi jí pomocí hůlek nebo rukama a pije se k němu zelený čaj.

A co vůbec slovo sushi znamená? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související