Co se stane ve světě za 60 sekund? Kolik se každou minutu narodí lidí a kolik spotřebujeme vody?

6. leden 2022

Za minutu stihne člověk přečíst asi 200 slov v knížce. Co se ale za tu dobu odehraje ve světě? Kolik se třeba prodá mobilních telefonů?

Existuje dlouholetý projekt Worldometer, který zobrazuje světové statistiky v reálném čase a odhaluje tak i to, co se stane za pouhých 60 sekund. Podle něj se na světě každou minutu narodí průměrně 268 miminek, za stejný časový úsek pak umře asi 113 osob. To tedy znamená, že každou minutu na světě přibude 155 lidí.

Ale to není zdaleka všechno, co se dozvíte. Kolik za tu dobu spotřebujeme vody nebo kolik se nahraje videí na YouTube? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související