Co znamená výraz šach mat a odkud pocházejí šachy? Jejich hráči zapojují obě hemisféry

7. únor 2024

Ze které hry se šachy vyvinuly? A slyšeli jste už o sportu, který kombinuje šachy a box? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Čtěte také

Šachy zná asi každý, ale ne každý je umí hrát. Přezdívá se jim hra králů, dlouho je totiž hráli právě vládci a šlechta. Slovo šachy i výraz šach mat (oznamuje ukončení hry) pocházejí z perštiny. „Šáh mát“ persky znamená „král je mrtev“.

Nikdo neví, odkud přesně šachy pocházejí. Podobné deskové hry se objevovaly na různých místech světa už ve starověku. Často se uvádí, že mají svůj původ v Indii, protože tamní hra čaturanga je šachům velmi blízká.

Šachové figurky: hráč má k dispozici: 1 krále, 1 dámu, 2 věže, 2 střelce, 2 jezdce a 8 pěšců

Hrací deska obou her má stejné rozměry, sedí i počet figurek a sanskrtské slovo čaturanga znamená „čtyři součásti vojska“ – tedy pěchota, jízda, sloni a válečné vozy. Zdá se to tedy být předobraz šachových figurek – pěšců, jezdců, střelců a věží. Čaturanga je doložena z 6. století a jejím smyslem bylo napodobit situaci na bojišti.

Podle studií šachy aktivují obě mozkové hemisféry, trénují paměť, zlepšují strategické myšlení, kreativitu, koncentraci a dokonce i čtenářské dovednosti.

Jak se hrají šachy a ze kterého století pochází jejich současná podoba? A co je to šachbox? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související