Dárce musíme sehnat během pár hodin, říká zakladatelka registru psích dárců krve

21. květen 2024

I pejskové občas potřebují behem lékařských zákroků doplnit krev od jiného pejska. Kde se berou psí dárci, koho napadlo založit jejich registr a jak takový dárce vypadá? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Ve zvířecím Klubu Rádia Junior nás navštívila zakladatelka projektu Červená tlapka Alice Bílá. O tom, co Červená tlapka dělá a proč vznikla, si povídala s Veronikou Hájkovou. Ve studiu je doplnil i Roman Čech se svými pejsky. Právě oni byli jedni z prvních dárců registru Červená tlapka.

Červená tlapka

Když se člověku stane něco vážného, třeba nějaký úraz, potřebuje někdy doplnit krev od jiného člověka. Stejně tak tomu je i u pejsků. Pokud se poraní, potřebují pomoc. Proto Alice Bílá založila webový registr (tedy takový seznam) Červená tlapka.

Tam jsou zapsaní dobrovolní čtyřnozí dárci a majitelé  poraněných mazlíčků tam mohou hledat, když potřebují pomoc. Alice si tím sama prošla. „Červenou tlapku jsme založil, protože jsme nic takového nenašli. Sami jsme měli pejska, který potřeboval krevní transfúzi,“ vzpomíná Alice. Často přitom jde o každou minutu a musí se jednat rychle.

Vhodný psí dárce

Červená tlapka se dostala i do povědomí veterinářů, a tím se zvýšil i počet dárců. Každý takový pes musí ale splňovat několik podmínek. Čtyřnohý mazlíček musí vážit alespoň 20 kilogramů, aby se zabránilo zvýšené zátěži po odebrání krve.

Pejsek musí být dospělý, tedy v rozmezí od 2 do 8 let a musí být v dobré zdravotní kondici. Červená tlapka pomohla zachránit životy už několika pejsků. „Dává nám to smysl a snažíme se tomu dávat, co můžeme,“ říká Alice.

Zajímají vás psí příběhy, ve kterých Červená tlapka sehrála hlavní roli? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související