Dinosauři během řevu neotevírali tlamu jako ve filmech a dali by se ochočit, překvapuje paleontolog

12. srpen 2023

Na představu vyceněných zubů při strašlivém řevu můžeme u dinosaurů nejspíš zapomenout. Jak to tedy asi bylo? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Nejstarší dinosauři žili na Zemi před 231 milióny let. Vědci o nich stále ještě nevědí úplně všechno. Paleontolog Štěpán Pícha z muzea Dinosauria Praha o nich Tereze Rašové v Klubu Rádia Junior vyprávěl spoustu zajímavostí.

Paleontolog Štěpán Pícha

Řev bez vyceněných zubů

Čtěte také

Možná vás překvapí, že dinosauři neřvali tak, jak to slýcháme ve filmech. Zvuk jim vycházel z hlavy podobně jako krokodýlům, takže nemuseli otevírat tlamu. Dinosauři asi ani moc neslyšeli, měli totiž v uchu jen jednu kůstku, na rozdíl od savců. Podle vědců vnímali nejspíš jen nízké tóny.

Nejbližší žijící příbuzní dinosaurů jsou ptáci, ale odborníci nevědí, jestli dinosauři zpívali, nebo dělali spíš zvuky jako krokodýl nebo aligátor.

Dinosauří rekordy

  • Nejtěžší dinosaurus byl argentinosaurus. Měřil 40 metrů a vážil kolem 100 tun.
  • Nejdelší masožravý dinosaurus byl spinosaurus s délkou kolem 15 metrů.
  • Nejmenší zachovaná kostra dinosaura patří microraptorovi. Vážil zhruba 300 až 350 gramů, takže byl velký asi jako vrána.
Argentinosaurus měřil 40 metrů a vážil kolem 100 tun

Dinosaurus jako domácí mazlíček

Bylo by možné si dinosaura vycvičit a chovat jako domácího mazlíčka? Podle paleontologa Štěpána Píchy ano. Krokodýl se totiž taky dá vycvičit. Masožravého dinosaura by vám jako domácího mazlíčka nedoporučil, ale toho býložravého by si představit dovedl.

Hrála si spolu dinosauří mláďata? Jak přesně dinosauři vyhynuli? A co všechno můžete vidět v pražské Dinosaurii, jednom z největších dinosauřích muzeí na světě? Poslechněte si Klub Rádia Junior s Terkou Rašovou a paleontologem Štěpánem Píchou.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Tereza Rašová , kpe
Spustit audio

Související