Drželi mě jako rukojmí, vzpomíná válečný vyšetřovatel. Poslechněte si rozhovory z budovy OSN v New Yorku

20. červen 2023

Jaké je to pracovat jako diplomat nebo vyšetřovatel pro Organizaci spojených národů (OSN)? Poslechněte si speciální vysílání přímo z New Yorku.

Klára Nováková se vypravila do budovy OSN v New Yorku a k mikrofonu pozvala mnoho zajímavých hostů. Povídali si o činnosti této organizace i o práci diplomatů, vyšetřovatelů a jejích dalších pracovníků.

Zleva: Věra Dvořák a její syn Rudy Dvořák, Klára Nováková, Vladimír Dzuro, Lucie Birgham a Viktor Dvořák

Co dělá diplomat

OSN se snaží, aby byl ve světě mír. Obnáší to i spoustu jednání, domlouvání, předávání informací a podepisování důležitých dokumentů. A v tom hrají důležitou roli právě diplomaté. Co vlastně dělají?

„Diplomaté byli pověření svými vládci, aby si předávali mezinárodní listiny a zajištovali komunikaci mezi národy,“ vysvětluje Věra Dvořák, jak to v dávných dobách fungovalo. Dřív se listiny doručovaly osobně. „Dnes už se zprávy předávají moderními metodami,“ doplňuje s úsměvem diplomat Viktor Dvořák. Jinak je jejich práce pořád podobná.

Drželi mě jako rukojmí

V OSN se uplatní i vyšetřovatelé zločinů. Jedním z nich je Vladimír Dzuro, který v Praze začínal jako detektiv u policie. Pak se podílel na práci mírových sil OSN v bývalé Jugoslávii. Pracoval i pro Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v nizozemském Haagu. V New Yorku vedl kancelář Úřadu pro vnitřní záležitosti OSN.

Jeho život by vydal na knihu. A on skutečně jednu napsal. Vyšla pod titulem Vyšetřovatel. Popisuje v ní svou dobrodružnou a někdy i dost nebezpečnou práci. „V Libanonu mě například při jednom vyšetřování držela jedna teroristická organizace jako rukojmí,“ popisuje.

Co se stalo 11. září 2001

Lucie Birgham zavzpomínala na to, jaké to bylo v New Yorku během teroristického útoku na World Trade Center 11. září 2001. Tehdy dvě unesená letadla narazila do dvou mrakodrapů, a ty se zřítily.

Bylo to velmi smutné, ale zvedla se velká vlna solidarity. „New York je hodně dynamické a agresivní místo,“ popisuje Lucie běžnou atmosféru v americké metropoli, která se po útoku radikálně proměnila. „Bylo moc příjemné, jak se k sobě lidé všech barev chovali hezky,“ říká Lucie, která se v OSN zabývá módou a komunikuje s celebritami, které šíří poselství OSN ve světě.

Můžou v New Yorku studovat i Češi? Jak se to dá zařídit? I to se dozvíte, když si poslechnete obě audia s rozhovory v tomto článku.

O školách i nádraží

Poslechněte si taky vyprávění Věry Dvořák a jejího syna Rudyho o místních školách i nádraží.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související