Eliška Podzimková připravuje pro děti seriál Plešouni o rakovině. Na onkologii je plno humoru, říká

9. červen 2023

Ilustrátorka a fotografka, která tvořila i pro kuchařskou superstar Jamieho Olivera, sama bojovala se zákeřnou nemocí. Teď chce pomáhat dětem se stejnou diagnózou. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Eva Sinkovičová si do studia Rádia Junior pozvala talentovanou výtvarnici, fotografku a animátorku Elišku Podzimkovou. Probraly její začátky i aktuální tvorbu.

Moře fantazie a cesta do New Yorku

Výtvarným uměním se proslavila, přesto o sobě říká: „Já nevím, jestli umím skvěle kreslit. Spíš si myslím, že jsou stěžejnější ty nápady než potom ta forma toho kreslení.“ Eliška zkrátka sází na fantazii a té má víc než dost.

Proslula zejména technikou, kdy do fotografií dokresluje různé drobné motivy a postavičky. Díky tomuto stylu se dostala i ke spolupráci s kuchařskou hvězdou Jamie Oliverem. Tvořila pro něj krátké animované video k projektu, kterým se snaží motivovat děti, aby jedly kvalitní jídlo. 

Na zkušenou vyrazila i do dalekých Spojených států – do New Yorku. „Když tam poprvé přijedeš, tak tě bolí za krkem, protože furt koukáš nahoru na ty mrakodrapy. Je to hrozně intenzivní město,“ vzpomíná Eliška a pochvaluje si, že tam snadno nacházela inspiraci pro svou tvorbu.

Malý princ ji v dětství moc nebral

S nadšeným přijetím se setkala její ilustrovaná verze legendární knihy Malý princ. Fotky do ní pořídila na Islandu, a pak je dokreslovala. Ke knížce vznikla i interaktivní výstava.

„Během školy jsem si k Malému princi nějak nikdy nenašla cestu. Až teď po tom projektu. Není to knížka jen pro děti. Hodně odráží to, v jakém věku ji čtete,“ popisuje Eliška a dodává, že její nejoblíbenější knížky v dětství byly od Astrid Lindgrenové.

Eliška Podzimková na výstavě Malý princ v Moravském zemském muzeu

Plešouni

Aktuálně se Eliška věnuje velkému projektu Plešouni. Když jí bylo 16 let, porazila zákeřné onkologické onemocnění rakovinu. Teď se rozhodla, že udělá animovaný seriál, který bude nejen nemocným dětem vysvětlovat, jak to chodí v nemocnici při léčbě téhle nemoci.

Chce tak malé pacienty připravit na to, co je čeká, a tak jim vše usnadnit. Doktoři mají plné ruce práce s důležitými věcmi a léčbou. A nemají zase tolik prostoru, aby vždy dětem úplně všechno dopodrobna vysvětlovali. „Samozřejmě se snaží, nejsou v tom špatní. Jsou skvělí. Ale tohle je vizuální nástroj, který by jim to mohl usnadnit," doufá výtvarnice.

Nebojí se Eliška, že bude takový seriál smutný? „Na onkologii je plno humoru, občas i černého humoru. To k tomu prostě patří,“ říká. Příběhy malého chlapce a jeho kouzelného autíčka tak budou malé i velké určitě bavit. Na seriálu se intenzivně pracuje a my se těšíme, až se na něj budeme moci podívat!

Eliška taky vysvětlila, proč lidé při léčbě rakoviny ztrácejí vlasy a co ji zaujalo na newyorském metru. poslechněte si celý rozhovor, který najdete nahoře v článku ve videu i audiu.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , Redakce Rádia Junior

Související