Falešná zranění, výrazné líčení i rychlé ruce. Jak to chodí v divadelní maskérně

29. únor 2024

Jak se líčí falešná modřina? Proč je práce v divadelní maskérně stresující? A jaké make-up trendy frčí? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítala maskérka a make-up artistka Kateřina Housková. O líčení divadelním i tom každodenním si povídala s moderátorkou Evou Sinkovičovou. Katka herce líčí nejen v divadle, ale i na natáčení filmů. Podílela se například na filmech Bratři, Král Šumavy i na seriálu Malá velká liga.

Jak se líčí v divadle

Kateřina Housková pracuje již šestým rokem jako maskérka a vizážistka ve Švandově divadle. I přesto, že je schovaná v maskérně v zákulisí, zažívá velký stres. „Když se stane cokoliv na jevišti, tak kluci v kabině, jako světla a zvuk, to vidí a můžou pustit písničku později, nebo zapnout světlo o něco dřív, můžou s tím pracovat. My vzadu ne, my musíme pracovat tak, aby herec byl na jevišti včas,” popisuje.

Kromě běžného líčení se ale maskérky starají i o účesy, o paruky, nebo vyrábí i falešné modřiny, jizvy a zranění. „Baví mě dělat modřiny, je to rychlé, je to efektivní, není to tak náročné. K tomu se používají mastné barvičky a ty jenom vrstvíš, ať už prstem nebo houbičkou, a jenom ťupeš a stínuješ,” vysvětluje maskérka.

Trendy v make-up světě

Kateřina bere inspiraci z YouTube videí i jiných online aplikací. Tam naráží na momentální i budoucí módní trendy. „Teď nejvíc letí: čím míň, tím líp,“ pochvaluje si. Trendy je přírodní krása, dívky a ženy si zakládají na hezké čisté pleti, hezkém obočí i na lehce výrazných rtech. 

Ačkolv by měl být make-up o svobodě a zábavě, Kateřina má pocit, že se dívky čím dál častěji nelíčí kvůli sobě, ale kvůli ostatním. „My se nemáme rády, my se musíme líčit a předělávat si ty obličeje, abychom vypadaly jinak a abychom se zavděčily lidem venku.“ Její rada tedy zní: nemalujte se proto, abyste se zavděčili. Malujte se kvůli sobě a pro sebe.

Pokud vás zajímá, jak se liší divadelní líčení od toho filmového, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související