Faust i Nepomuckého jazyk. Prozkoumejte nejzáhadnější pražské pověsti s historikem Šebkem

18. srpen 2023

Co vypráví legenda o Faustovi? Kdo se snažil vyrobit elixír mladí a kámen mudrců? A proč se podle pověsti dochoval pouze jazyk Jana Nepomuckého? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V Klubu Rádia Junior si moderátorka Klára Nováková povídala s historikem Jaroslavem Šebkem. Společně probrali nejznámější legendy a mýty pražských čtvrtí.

Historik Jaroslav Šebek

Stačí se jen projít

Je potřeba znát naše dějiny. Je to součást naší kultury. V Praze se proto nachází nespočet muzeí, ve kterých můžeme nakouknout do vzdálené historie.

Nemusí se ale jednat jen o muzea. Stačí se po Praze jen projít. „Praha sama o sobě je takovou historickou rezervací, kde můžete pozorovat nikoliv zvířata, ale právě naši historii,“ myslí si Jaroslav Šebek.

Čtěte také

Obchod s ďáblem

Kousek od Karlova náměstí se nachází Faustův dům, který je pojmenován po muži, který podle legendy upsal duši ďáblu. Ten prý nebohého měšťa odnesl do pekla tak, že s ním prorazil strop.

Pro tuto legendu byla inspirací skutečná postava. „V době panování Rudolfa II. tam žil anglický alchymista Edward Kelley a ten proslul tím, že se snažil vytvořit pro císaře elixír mladí, kámen mudrců. Samozřejmě to byl spíše člověk, který byl trošku podvodník a snažil se tahat z císaře peníze,“ uvádí historik. Poddaní jím opovrhovali, jeho pokusy mu nechtěli věřit a vymýšlely povídačky, že má co dočinění s ďáblem, podobně jako vymyšlený Faust.

Mladotovský palác neboli Faustův dům

Pověst z Karlova mostu

V Praze můžeme narazit i na ohnivé muže, kteří se pohybují především v centru města. Mnoho pověstí je spojeno i s Karlovým mostem. „Ta nejstarší socha na Karlově mostě je věnována svatému Janovi z Nepomuku, který zemřel po sporech s králem Václavem IV., ale rozšířila se legenda, že zemřel kvůli tomu, že královi neprozradil zpovědní tajemství jeho manželky,“ vysvětluje Jaroslav Šebek.

Následně byl Jan Nepomucký mučen a shozen do Vltavy. Legenda taky říká, že po několika letech se jeho tělo našlo a jediná jeho část, která zůstala zachována, byl jazyk. Údajně právě díky tomu, že neprozradil zpovědní tajemství. Socha Jana z Nepomuku na Karlově mostě má kolem hlavy několik hvězd.

Proč lidé sochu Jana Nepomuckého hladí? Která další zajímavá místa můžete navštívit  nejen v Praze, ale po celé České republice? A co dělá historik? Poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Klára Nováková , bva
Spustit audio

Související