Poštovní známky zachycují dějiny, říká sběratel. Je to jeden z nejstarších koníčků a vesele přežívá dál

27. červen 2024

Co přesně dělá filatelista? Kdy u nás vznikla první poštovní známka? A jaká musí být, aby byla pro sběratele vzácná? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Klub Rádia Junior navštívil Jiří Sedlák, filatelista a předseda Společnosti sběratelů československých známek. Co takový filatelista dělá? I to probral s moderátorkou Evou Sinkovičovou.

Čtěte také

Co je to filatelie?

První poštovní známky vznikly v Anglii v roce 1840. K nám se dostaly po založení Československa, tedy v roce 1918. „28. října bylo vyhlášeno Československo a už 18. prosince vyšly první známky. Bylo neskutečné, jak rychle to tehdy dokázali,” podivuje se odborník. Už od té doby se známky sbírají a takovému koníčku se říká filatelie.

„Skoro všichni kluci něco sbírali," vzpomíná na své začátky Jiří Sedlák. On se rozhodl právě pro známky. „Je to jeden z nejstarších koníčků a vesele přežívá dál," doplňuje.

Všechny známky nikdo neposbírá

Známek vychází tolik, že žádný filatelista nemá šanci posbírat všechny. Sbírají se například podle místa původu nebo tématu, které zachycují. I tak si musí sběratel rozumně vybrat, čemu se bude věnovat.

Pokud se chcete například zaměřit na známky s obrázky ptáků, je to stále velmi obsáhlé téma. Lepší je si zvolit konkrétního ptáčka. Zkrátka čím užší výběr si zvolíte, tím máte větší šanci sesbírat veškeré známky z vybraného okruhu.

Zachycení doby

Poštovní známky obvykle zachycují i důležité body naší historie. „Známky za První republiky byly nejčastěji s Masarykem a v době Československa to zase ovládla socialistická kultura,” popisuje filatelista.

Díky známkám tedy víme, které osobnosti byly pro historické události důležité. „Známky zachycují dobu, jaká byla,” vysvětluje Jiří Sedlák.

Nejvzácnější známky

Filatelisté nesbírají jen dokonalé známky. Naopak se někdy znaží mít známky s vadou, které jsou mnohdy vzácnější. „Máte na archu 100 známek a na jedné se třeba nevytiskla hodnota, je tam nějaký nedostatek. Ta známka je ale vzácná, protože těch 99 mají všichni, ale ta jedna, ta se špatně shání,“ vysvětluje. Filatelie je tak trochu vědecká práce, při které lupou objevujete odlišnosti a nedokonalosti, které se záhy změní ve výjimečnost.

Jiří Sedlák se už mnoho let věnuje i mládeži. Zajímá vás, jak se stát malým filatelistou a založit si vlastní sbírku známek? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

autoři: Eva Sinkovičová , bva
Spustit audio

Související