Za kolik se prodala nejdražší poštovní známka a proč za ně lidé tak utrácí?

1. leden 2024

Kolik nových motivů známek vydá Česká pošta za měsíc? Jak se říká jejich sběratelům? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Poštovní známky, jak je známe dnes, vznikly ve Velké Británii. Jsou to malá umělecká díla. Můžete na nich najít obrázky zvířat, památek, lidí i věcí. Není divu, že existují sběratelé, kteří za ně neváhají utratit spoustu peněz. Říká se jim filatelisté.

Možná si říkáte, jak může někdo za známku zaplatit velkou sumu, když na poště stojí pár korun. Nejdražší známky světa jsou vzácné tím, že jich je málo. Buď jsou staré a už se jich moc nedochovalo nebo mají třeba z výroby nějaký kaz a tím jsou jedinečné.

Vzácná ošklivka

Tou nejdražší je aktuálně jednocentová magenta z Britské Guineje. Existuje jen jedna jediná a v roce 2014 za ní bylo zaplaceno 9 a půl miliónu dolarů (Což by dnes bylo skoro 240 miliónů korun!). A přitom to není žádná „krasavice“, jak můžete vidět na obrázku. Její cena ale určitě poroste, a tak pro majitele představuje dobře uložené peníze.

Česká pošta vydá zhruba 4 nové motivy známek za měsíc. Každý rok u nás probíhá anketa o nejkrásnější známku. V roce 2021 zvítězila ta s kocourem Mikešem.

Kdo ze slavných osobností byl nadšeným sběratelem známek? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související