Filmaři mě objevili špinavého na hřišti, zavzpomínal Hanuš Bor před živým vyprávěním Hajaji

4. září 2021

Hereckou hvězdou se stal už jako malý kluk. Teď se věnuje převážně divadlu. Pro Hanuše Bora není rozhlasová práce novinkou. Jak si ale poradil s živě čtenou pohádkou? 

Hanuš Bor se objevoval ve filmech už jako malý chlapec. Zahrál si třeba ve snímku Žižkovská romance nebo ve slavném vědecko-fantastickém filmu Ukradená vzducholoď.

Dětská hvězda

Jak se Hanuš Bor dostal k filmu? Stalo se to úplnou náhodou. Nemusel ani jít na žádný casting. Filmaři ho totiž sami objevili na dětském hřišti na Smíchově. Bylo mu šest let a byl celý špinavý. „Zřejmě je zaujaly mé velké černé oči,“ myslí si Hanuš. Ještě ten den ho odvezli do ateliérů na kamerové zkoušky a bylo to.

Herec Hanuš Bor

„Potom se to nějak rozběhlo a točil jsem jeden film za druhým. Jedním z posledních z filmů, který patří do mé dětské kariéry, byl film Ukradená vzducholoď, který natočil geniální režisér Karel Zeman,“ vzpomíná. Jak to tenkrát probíhalo na place? I to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor.

Po vystudování herecké školy DAMU se zaměřil více na divadlo. Na plátně ho ale diváci mohli vidět i v zahraničním hororovém trháku Kletba bratří Grimmů. Seriáloví fanoušci si ho určitě vybaví v Ordinaci.

Milovník rozhlasu

Vyprávění rozhlasových příběhů není pro Hanuše Bora žádná novinka. Rádio má rád a poslouchá ho odjakživa. „Já jsem ještě generace, pro kterou byl rozhlas to nejúžasnější médium,“ říká. Se sestrou pravidelně v sobotu poslouchali rozhlasovou hru a v neděli pohádku.

Herec Hanuš Bor

Možná si řeknete, že to bylo tím, že tehdy ještě neměli doma televizi. Je to částečně pravda, ale: „I pak, když jsme už televizi měli, tak jsem svého favorita rozhlas nikdy neopustil,“ zdůrazňuje, „I teď, když v něm pracuji, musím říct, že je to ze všech hereckých disciplín má nejoblíbenější,“ prohlašuje herec s poutavým hlasem.

Na závěr rozhovoru přečetl Hanuš Bor neobvyklý příběh s názvem Wrruá! aneb Tygr a zapomnění ze seriálu Srk frk hrk brk – aneb zvuků plné pohádky. Jak se mu to povedlo? Podívejte se na video a uvidíte sami :-) 

Zajímavé rozhovory s hvězdami Městských divadel pražských a živě čtené pohádky skřítka Hajaji vysíláme od 30. srpna do 5. září. Postupně je všechny najdete tady na našem webu >>

autor: kpe

Související