Herci opravili maringotku, aby mohli kočovat. Koňský pohon se nejdřív neosvědčil

28. duben 2023

Josef Havelka působí v divadle Minor, ale stojí i za řadou dalších divadelních projektů pro děti i dospělé. S přáteli se také rozhodli oprášit tradici kočujících herců. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Josef Havelka, kterému nikdo neřekne jinak než Bobeš, vystudoval loutkoherectví a hraje v oblíbeném divadle pro děti Minor. Aktuálně také sklízí úspěch s putovním loutkovým představením Dinopera o dinosaurech. Vyzkoušel si ale i život kočovného herce. Co to obnáší?

Josef Havelka

Kdo jsou kočovníci?

Se spolužáky z herecké školy DAMU založil Bobeš kočovný divadelní soubor Budenebude kůň. Kočování se říká životu na cestách. Když někdo nežije pořád na jednom místě, ale neustále se přesouvá, je to kočovník. Dříve to u herců bylo běžné. Divadelní společnosti putovaly od jednoho města k druhému, od vesnice k vesnici. A to lákalo i Josefa.

Nejdřív bylo potřeba dát dohromady maringotku, tedy dřevěný vůz, který se dřív zapřahal za koně a dalo se v něm i bydlet. „Bylo to dost náročné. Maringotka byla strašně stará a potřebovala opravy. Bylo potřeba naplánovat trasu a sehnat koně. To byl největší oříšek,“ popisuje Bobeš.

Dva koně jsou lepší než jeden

Koně nakonec sice sehnali, ale po pár metrech se ukázalo, že sám těžkou maringotku neutáhne. A tak museli spoléhat na odtahovou službu. „Bylo to takové neromantické, ale zároveň srandovní,“ vzpomíná dnes s úsměvem. Během druhé sezóny si už sehnali koně dva.

Dovede si Josef představit, že by takhle kočoval celý život a ne jen v letní sezoně? „Na chvíli asi jo, ale myslím, že by mě to rychle omrzelo,“ přiznává upřímně.

Co se mu na kočovném divadle nejvíc líbí? Jaké příhody s kolegy zažili na cestách a kde můžete jejich hry vidět? Poslechněte si celý podcast, který připravila Eva Sinkovičová.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související