Hraju si a ještě mi za to platí, pochvaluje si tvůrce filmových triků do pohádky Anděl Páně 2

28. listopad 2021

Práci Patricka Bergmanna můžete znát z filmů Anděl Páně 2, Myši patří do nebe nebo seriálu Marie Terezie. Jak vznikají triky a co všechno je k tomu potřeba? 

Asi víte, že ne všechno, co uvidíte v kině nebo v televizi se skutečně při natáčení filmu před kamerou stalo. Spousta záběrů je obohacená o triky, které vznikají díky počítačům. Tím se živí i Patrick Bergmann, kterého si do studia pozvala Jitka Slezáková.

Jak se k takové práci snů Patrick dostal? Asi si řeknete, že musel navštěvovat nějakou speciální školu. Kdepak. „Nejsem v tomto oboru vystudovaný a myslím, že ani jiní mí vrstevníci ne,“ prozradil. „Už na to začínají být i školy, ale já jsem samouk.“ Rád si doma na počítači zkoušel počítačovou grafiku. Jinak je ale vyučený zlatník.

Obloha na přání

„Připadám si jako dítě. Furt si hraju a ještě mě za to platí,“ pochvaluje si své povolání. Specializuje se hlavně na takzvaný compositing. Tak se říká tomu, když se nějaký záběr natočí třeba při zatažené obloze, ale režisér by si přál sluníčko. Stačí říct Patrickovi a ten nebe v počítači vymění. 

V pohádce Anděl páně 2 takhle trikem dodělal do pozadí sníh. „Opravdový“ umělý sníh nasypali filmaři jen do popředí scény, aby v něm mohli herci chodit. To, co bylo za nimi už byla práce Patricka a jeho týmu. Vytvořil také plameny, ve kterých zmizí čert.

Jak taková práce probíhá?  Jak vypadá Patrickova kancelář? Na jakých dalších filmech se podílel? Jaký program, který je ke stažení zadarmo používá? Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související