Ideální letní snídaně. Vyzkoušejte jednoduchý recept na výborné banánové palačinky bez lepku
Pokud vás baví experimentovat a rádi vaříte, určitě oceníte užitečné tipy na zdravá jídla, která zvládnou připravit i děti.
Každý si rád zamlsá. Jenže jak to udělat, aby jídlo nejen dobře chutnalo, ale bylo i zdravé? O tom si Jitka Slezáková povídala s odbornicí na výživu Danou Šťastnou, která prozradila spoustu skvělých tipů na jídla, která ocení i děti. Ty totiž Dana dokonce učí vařit.
Jde to i bez lepku
Dana umí poradit i lidem, kteří nesmí jíst lepek. To znamená, že se vyhýbají některý druhům obilovin a tedy i běžným moukám. Možná jste to zrovna vy.
Co je to lepek a kde všude ho najdete?
- Lepek (neboli gluten) je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v obilovinách, jako je například pšenice, ječmen, žito a další.
- Někteří lidé lepek nemohou jíst, protože je jim pak špatně. Této nemoci se říká celiakie a je nutné dodržovat bezlepkovou dietu.
- Lepek není v bramborách, rýži, kukuřici, luštěninách, pohance nebo sóje, mohou se tak používat jako náhrada za nevhodné potraviny.
Jde to ale i bez lepku. Zkuste si s pomocí rodičů připravit třeba skvělé banánové palačinky. Jsou výborné a slaďounké, i když se do nich nepřidává žádný cukr.
- 1 banán
- 2 vejce
- máslo na vymazání pánve
- (Pokud chcete více palačinek, použijte větší množství, ale nejlépe vždy v poměru 1:2)
Recept na banánové palačinky:
- rozmixujte syrová vajíčka a banány (nejlépe měkké, přezrálé) na kaši
- nalijte přiměřené množství na pánev vymazanou ideálně přepuštěným máslem a smažte chvíli z obou stran
- Palačinky si na talíři můžete dochutit ovocem podle vaší fantazie, případně dosladit třeba javorovým sirupem
Přejeme dobrou chuť :-) Další zajímavosti o jídle a užitečné tipy zjistíte, když si poslechnete celý rozhovor.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>
Související
-
Pavel Zita vařil s kuchařskými hvězdami. Vyzkoušejte jeho velikonoční recepty
Jak se stát opravdu dobrým kuchařem? Pavel navštívil řadu Michelinských restaurací v Evropě, kde vařil s těmi nejlepšími odborníky.
-
Muzikálový zpěvák Jakub Hübner sbírá drahé kameny a vymýšlí recepty. Vyzkoušejte jeho bublaninu
I zpěvák může mít jiné koníčky než jen hudbu. Jakub jezdí do přírody fotit vzácné květiny, sbírá drahé kameny a taky moc rád peče.
-
Monika začala z nudy vařit marmelády a teď má úspěšnou firmu. Vyzkoušejte její recept na panna cottu
Šikovná Monika Kořínková vaří a peče různé dobroty. Recepty hledá i na svých cestách po světě. Nám prozradila, jak si připravit lahodnou malinovou panna cottu.