Interaktivním tabulím chutná zelí

Mnoho dětí zná quinou, chia semínka, mango, ale nikdy nejedlo kysané zelí. Program Jíme zdravě a s chutí učený pro interaktivní tabule má ambici věci změnit. Dětem na základních školách přitažlivě otevírá téma zdravé výživy a bezpečného zacházení s potravinami. Hostem Rádia Junior byla autorka programu – Mgr. Ivana Hrubá Eliášová.

Pomeranč versus řepa

„Téma výživy a potravin se dá průřezově zařadit do výuky od první třídy až po devátou a řekla bych, že v rámci všech předmětů. Ani v matematice nemusíme počítat kila pomerančů, ale třeba kolik stojí červená řepa a na to nabalit další fakta o zdravé výživě,“ říká Mgr. Hrubá. „Učitel může s dětmi diskutovat také o tom, jestli je potřeba v září kupovat jablka dovezená z ciziny, nebo preferovat ta česká.“

Tištěný pracovní sešit Jíme zdravě a s chutí je k dispozici pro děti i učitele už několik let. Výukových zdrojů ale není nikdy dost, a proto vznikly i digitální vzdělávací materiály. Jsou volně ke stažení na portálu bezpečnostpotravin.cz, který je k mání na webu Ministerstva zemědělství.

Není brzy ani pozdě

„Program byl primárně vytvořen pro 1.–3. třídu základních škol, ale já osobně jsem s ním udělala dobrou zkušenost i ve třídě čtvrté a páté. Značná část se dá uplatnit i v mateřských školách,“ říká Mgr. Hrubá. Ke stažení jsou také pracovní sešity pro druhý stupeň ZŠ, materiály pro SŠ a testovací sešit na procvičení získaných znalostí.

Cesta vzdělávání dnešních dětí vede přes digitální technologie, od kterých si ale většina českých škol stále drží odstup. Přitom není, čeho se bát. „Když bych chtěla s dětmi udělat tatarák z červené řepy, děti mohou výrobu natočit na mobil, udělat fotografie a celý proces formou webináře odprezentovat dalším. A v předmětu český jazyk z toho uděláme recept, neboli pracovní postup,“ vysvětluje autorka programu.

Více o programu Jíme zdravě a s chutí se dozvíte z rozhovoru s jeho autorkou Mgr. Ivanou Hrubou Eliášovou.

Spustit audio