Jak a proč šetřit papírem?

14. leden 2014

Na co všechno potřebujeme papír? Tak určitě na psaní, ale také aby se na něj vytiskly knihy, které čteme. Papír využíváme ale i ve formě různých ubrousků a kapesníků. Obklopuje nás spousta papírových obalů.

Prostě papír používáme denně a spotřebováváme ho spoustu. Papír ale nevzniká ze vzduchu. Papír se vyrábí ze dřeva a dřevo, to jsou stromy kolem nás. Šetřit papírem znamená šetřit přírodu.

A víte jak na to? Třeba tak, že využijete papír z obou stran. Nebo tím, že staré obrázky, noviny a časopisy, stejně jako třeba papírové obaly od jogurtů nebo z nějakých hraček nevyhodíte do černého kontejneru, ale do toho modrého na papír, který se odváží k recyklaci.

To znamená, který se odváží k dalšímu zpracování. Všechno začíná opět na třídící lince, kde se odstraní papír, který se k recyklaci nehodí. Zbytek jde do stroje, kterému se říká rozvlákňovač a který papír rozmočí a vytvoří z něj takovou ne moc lákavě vypadající kaši.

A ta se míchá a přitom se z ní ještě odstraňují věci, které do ní nepatří. Například se nad kaši snese velký magnet a ten z ní vytahá všechny kovové části například různé kancelářské sponky nebo svorky.

Pak se tahle kaše ještě probublá vzduchem, aby se z ní odstranily inkousty a barviva. No a tahle o něco čistší kaše se pak znovu zpracovává na papír. Vyrábí se z ní například různé krabice, školní sešity nebo toaletní papír.

Co byste ale měli vědět, je to, že i recyklace papíru není úplně ekologická – že se při ní spotřebuje hodně vody a vznikají odpady, takže úplně nejdůležitější je... papírem šetřit!

A to si dnes prosím zapište za uši.

Spustit audio