NEJ zajímavosti o metru. Které je nejstarší, nejhlubší a kde žije divný komár?

26. květen 2022

Kde najdete nejhlouběji umístěnou stanici metra? A která podzemka je nejkrásnější na světě?  Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Metro je podzemní dráha, která dokáže přepravit velkou spoustu pasažérů. Ve velkých městech, kde žijí a cestují miliony lidí, je skoro nezbytnost. Jezdí na elektřinu a soupravy se pohybují po kolejích. Kdysi dávno se testovalo i využití parního pohonu nebo tažení zvířaty.

Jedno z nejkrásnějších meter najdete ve švédském Stockholmu. Stanice navrhovali umělci

U nás máme metro pouze v Praze a to od roku 1974. Tehdy to ale bylo jen pár stanic. Postupně se rozrostlo na dnešní tři linky.

TOP3 NEJ zajímavostí o metru:

  • NEJstarší a tedy i první metro na světě otevřeli v roce 1863 v Londýně.
  • NEJvíc stanic má metro v americkém New Yorku.
  • NEJhlubší stanici metra najdete v ukrajinském Kyjevě. Je víc jak 100 m pod zemí!

Jak vzniklo slovo METRO?
Označení „metro“ je zkratkou názvu Metropolitan Railway, tedy metropolitní železnice (jako metropole se označují významná nebo hlavní města).

Ve kterém evropském metru žije speciální druh komára, který jinde nenajdete? Které metro je nejkrásnější? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Moskevské metro v Rusku má v některých stanicích luxusně zdobené lustry

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související