Vánoční poleno i čarodějnice. Kdo naděluje dárky v různých koutech světa?

18. prosinec 2023

Proč má Santa Claus červený oblek, kde naděluje dárky čarodějnice? A souvisí s Vánocemi i kakající polínko? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

U nás i na Slovensku naděluje dárky Ježíšek. Jak to ale mají jinde? V Německu roznáší nadílku Weihnachtsmann, tedy vánoční muž a ve Finsku zase vousatý dědeček jménem Joulupukki, což v překladu znamená vánoční kozel.

Asi víte, že v Americe se na saních prohání Santa Claus. V Anglii pak děti obdarovává Father Christmas tedy Otec Vánoc. To tedy není zase nic až tak zvláštního.

Ale teď to přijde: v Argentině naděluje Kůň Magi, v Sýrii velbloud a některých místech Itálie v Katalánsku se pak děti těší na vánoční poleno. Začátkem ledna pak navíc v Itálii dostávají dárky i od čarodějnice.

Jak takové obdarovávání vánočním polenem vypadá? A kde se vzal Santa Clausův červený oblek? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související