Jak se připravit na příjímací zkoušky: Zkuste testy nanečisto a vizualizaci

20. únor 2024

S psychoterapeutkou Gabrielou Štikovou si budeme povídat o zvládání zkoušek a poradíme tipy a triky, jak se s nimi co nejlépe poprat. Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Hostem Klubu Rádia Junior, věnovanému všem studentům a žákům, byla psychoterapeutka Gabriela Štiková. S moderátorkou Denisou Kimlovou probrala všemožné tipy a triky, jak se s blížícími se přijímačkami poprat.

Příprava na přijímací zkoušky (ilustrační foto)

Správná příprava je základ

Součástí přijímacích zkoušek je test z matematiky a test z českého jazyka. Už několik let je připravuje organizace Cermat. Jejich podoba se nemění a je dobré natrénovat si strategii, jak budete u samotných zkoušek postupovat.

Nejlepší přípravou jsou zkoušky nanečisto. „Vidím tam ty posuny, jestli jdu tím správným směrem, jestli ta moje příprava je dostatečná, jestli třeba není potřeba ji zintenzivnit,“ vysvětluje výhody testovacích zkoušek odbornice. Doma si pak můžete zkusit i testy z minulých let, které najdete na internetu.

Přijímací zkoušky nanečisto na Střední odborné škole v Jindřichově Hradci

Zjistíte tak, jaké jsou typy úloh a taky si taky vyzkoušíte, jak vše stihnout v časovém limitu. Obecně platí pravidlo, že je dobré začít cvičeními, která zvládám, a nelámat si hlavu nad tím, co vyřešit nedokážu. K náročným úlohám se můžete vždycky vrátit.

„Ve chvíli kdy vím, že už mám půlku přijímaček hotových a že to mám všechno správně, tak ze mě opadne i ten stres,” objasňuje Gabriela.

Zatočte s nervozitou

Když jste dobře připravení, budete méně nervózní. Ale ani tak nemusí nervozita úplně zmizet, a proto je dobré si s ní umět poradit „Jedna z možností, kterou můžete udělat, je takzvaná vizualizace. To znamená, že si představíte, jak celý ten přijímačkový den bude vypadat.” Samozřejmě i s tím, jak ze školy spokojeně odcházíte s dobrým pocitem!

Pokud budete mít během psaní testu okno a nebudete vědět kudy kam, je dobré na chvilku pozornost odpoutat. Zaměřite se na okolí, vydýchejte se, protáhněte, snězte kousek čokolády a zkuste to znovu.

Držet palce vám budeme my všichni na Rádiu Junior!

Pokud vás přijímačky čekají třeba až příští rok a chcete se dozvědět, jak vybrat tu správnou školu nebo jak vyřešit spory mezi vámi a rodiči, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Denisa Kimlová , Barbora Vacková

Související