Jak si vybrat povolání? Psycholožka radí zkoušet různé zájmové kroužky

22. únor 2021

Zeptali jsme se Barbory Downes, jak postupovat při volbě budoucí profese. Jak si vybrat tu správnou školu, když nebudou ještě otevřené? A jak přesvědčit rodiče? 

Víte, co byste chtěli dělat, až budete dospělí? Ano? Tak to je super. Víte ale, jak se k vysněnému povolání dostat a jak o něm přesvědčit rodiče? O tom si povídala Jana Rychterová s psycholožkou Bárou Downes.

„Na konci základní školy jde už trochu do tuhého,“ říká Bára. Spousta holek a kluků ještě ale tehdy neví, čemu by se chtěla v životě věnovat. Čas na rozmyšlenou jim může dát třeba gymnázium.

Jak tedy zjistit, co nás baví? Bára doporučuje zkoušet různé zájmové kroužky, na kterých si ověříte, co vám jde. Pokud jste třeba neposední, nevydržíte v lavici a chtěli byste pořád jen sportovat, nebude pro vás asi vhodné povolání, kde byste měli osm hodin v kuse sedět u stolu.

Dalším ukazatelem může být i to, jestli máte rádi kolem sebe hodně lidí. Jiné povolání bude hledat introvert, který je radši sám a jiné společenský člověk, který si pořád potřebuje s někým povídat.

Zajímá vás víc? poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související