Jak se žije na statku? Ukážou vám to na Babiččině dvorečku v Licibořicích

10. červenec 2021

Naším dnešním tipem, kam za zvířaty, je malebná obec Licibořice na Chrudimsku v Železných horách. Nejen o prázdninách tam míří na výlety hlavně rodiny s dětmi. Návštěvníci jsou zvědaví na Babiččin dvoreček, což je klasický statek, který vrací dospělé návštěvníky do dětství, tedy k babičce na vesnici.

„Naším záměrem bylo zachovat co nejvíc původního zařízení. Bohužel tento vesnický statek jsem nezdědila po babičce, ale odmalička mě to sem táhlo. Stál tu starý dřevěný špýchar a mně se to tolik líbilo. Toužila jsem podívat se někdy dovnitř. A to se mi splnilo,“ popisuje Marie Sýkorová, která Babiččin dvoreček před deseti lety otevřela veřejnosti.  

I obyčejná slepice dítě z města okouzlí

Děti mají na Babiččině dvorečku možnost pozorovat různé druhy hospodářských zvířat. V ohradách, stájích a kotcích najdete kozy, slepice, husy, králíky, ovce i koně. Některé je možné nakrmit nebo pohladit.

„To, že dítě vidí poprvé lamu nebo krávu, to bych ještě pochopila, ale zrovna nedávno tu byla holčička, která viděla poprvé v životě slepici,“ směje se Marie Sýkorová a pokračuje: „Máme tu i lamy a papoušky, ale to je spíš takové zpestření, samozřejmě dětem vysvětlujeme, že taková zvířata by běžně na vsi nepotkaly.“

Prázdninové dílničky a jízdy na koních

Pod mohutným holubníkem najdete ohradu s drůbeží a hned vedle je vchod do stodoly. V ní si děti mohou prohlédnout tradiční zemědělské nářadí a stroje. O tom, jak to kdysi na vesnicích a statcích fungovalo, vyprávějí návštěvníkům průvodci.

Husy

Teď o prázdninách jsou na Babiččině dvorečku děti na letních táborech. Pro příležitostné návštěvníky jsou nachystané malé dílničky, kde si mohou vyrobit mýdlo, keramiku, vyzkouší si práci se zemědělskými nástroji nebo výrobu meče. Dalším zpestřením jsou jízdy na koních.

Spustit audio

Související