Jak to, že datla nebolí hlava? Musí si dávat pozor na přehřátí mozku

23. srpen 2022

Datel černý má ideální zobák na tesání a dlabání a nohy na šplhání. Pozoruhodná je jeho zpevněná lebka, která chrání mozek při ťukání. 

Datel je vlastně takový doktor lesů – zbavuje stromy dřevokazných brouků a tak je pomáhá udržet zdravé. Proti otřesům vzniklým při dobývání hmyzu, ho chrání zesílené krční svaly, pružící pórovitá kostní tkáň mezi zobákem a mozkovnou a zesílená lebka, která je pevně spojená se zobákem.

To vše minimalizuje vliv otřesů. Roli hraje také tvar datlovy jazylky, která obepíná celou lebku a funguje jako záchranný pás. I datel ale potřebuje přestávky, protože při úderech vzniká teplo, a mohl by se mu příliš zahřát mozek.

Jak tenhle fascinující pták žije? To vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení!

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Dvě minutky plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související