Jaký je rozdíl mezi zajícem a králíkem? Kdo z nich má delší zadní nohy a nepohrdne masem?

24. listopad 2022

Uměli byste bez zaváhání poznat králíka od zajíce? Prozradíme, jak se liší vzhledově i chováním. Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Zajíci a králíci jsou sice blízcí příbuzní, ale existují mezi nimi zásadní rozdíly. Králík divoký je něco jako bratranec králíka domácího, kterého běžně chováme doma. Zajíc polní však zůstal jen divokým druhem. Králík divoký a zajíc polní se liší nejen vzhledem, ale i svým chováním.

Zajíc má uši delší než hlavu, u králíka je to naopak. Zajíc má navíc na uších jedno poznávací znamení – černé špičky. Zajícovo tělo je protáhlé a váží zhruba mezi 5 až 6 kilogramy. Jeho zadní běhy (tak se u něj říká nohám) jsou o dost delší než ty přední.

Králík je oproti tomu daleko menší, tělo má kratší a kulatější a jeho váha se pohybuje mezi 1,5 až 2 kily. Délka jeho předních a zadních končetin se skoro neliší. Liší se i jejich jídelníček. Jak?

Víc už vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související