Jan Cina lituje, že na něm není vidět romský původ. Je na něj totiž hrdý

10. březen 2022

Herec Jan Cina exceluje na divadle, ve filmu i v dabingu. Na podzim zvítězil v televizní pořadu StarDance. Jaký byl jako dítě? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

V roce 2016 vyhrál Jan Cina i pěveckou soutěž Tvoje tvář má známý hlas. Je vůbec něco, co mu nejde? I na to se ho v Klubu Rádia Junior zeptala Klára Nováková.

Romských kořenů si cení

O svém budoucím povolání měl Honza jasno už ve školce. Svým spolužákům hrál loutkové divadlo a bavil je i tancem: „Já jsem měl tehdy hrozně rád kapelu Šum svistu. Na jejich písničku jsem si nacvičil takovou choreografii a před spaním jsem tam ostatním dětem na to tančil,“ vzpomíná s úsměvem.

Jan Cina a Adriana Mašková ve StarDance 2021

Svou první větší roli získal v jedenácti letech ve filmu Smradi, kde si zahrál romského chlapce. I Honza je po tatínkovi Rom. Romsky sice neumí, ale na své kořeny je hrdý. „Na mně ten romský původ nikdy vidět nebyl a není vidět. Což vlastně je mi trochu líto, říkám si, že by to bylo super. A i by mě zajímalo, jestli by se mi dařilo tak, jak se mi daří, kdyby to na mně bylo vidět. A jestli bych v tom herectví hrál, to co jsem hrál, nebo ne,“ přemýšlí.

Z posměchu si hlavu nedělá 

Kvůli svému původu šikanu nikdy nezažil. Pokud už nějaké posměšky přišly, tak kvůli tomu, že měl jiné zájmy než většina kluků. Nechodil totiž na fotbal, ale do ZUŠ na flétnu a tancování. „Ale pak vlastně pomohlo to, když někteří spolužáci viděli, že ten tanec je fyzicky stejně náročný jako jakýkoli jiný sport.“

Jan Cina

„Chodil jsem na zpěv, takže jsem na hudebce zpíval a všem se to líbilo. Tím si člověk získá respekt,“ myslí si. S tím souvisí i jeho recept na to, jak si nedělat hlavu z posměváčků: „Být tak zdravě pyšný, na to, že jsem jiný. Být jiný je podle mě výhoda.“

Dobrá víla

Honza už taky několik let spolupracuje s dobročinnou organizací Dobré víly dětem. V té se sdružují dobrovolníci, kteří jezdí za dětmi do dětských domovů, tráví s nimi čas a věnují se jim. „Zrovna včera jsem byl v jednom dětském domově, kde jsem doučoval. Pomáhal jsem s českým jazykem a s úkolem z matematiky, což teda jsem měl sám co dělat. Ale byl jsem rád, že můžu takhle pomoct,“ svěřil se Honza. Pokud to jen trochu jde, jezdí do dětského domova každé úterý odpoledne.

Je vůbec něco, co talentovanému Honzovi Cinovi vůbec nejde? „Manuální práce. Poličku přibiju, ale zabere mi to hrozně moc času a zraním sebe a třeba i tu stěnu,“ přiznává.

Co Honzu Cinu na herectví nebaví? Jak vzpomíná na Stardance? Co by za lidstvo poslal jako zprávu do vesmíru? Poslechněte si celý rozhovor. 

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

Související