Je dloubání v nose znak vyspělosti? Seznamte se s ksukolem ocasatým

28. únor 2023

Víte, která opice má šest prstů? A proč má jeden extrémně dlouhý? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Existuje kolem sta druhů lemurů. Jedním je i ksukol ocasatý. Není možná tak rozkošný, jako jeho ostatní příbuzní, ale i tak je moc zajímavý. 

Je největší ze všech nočních poloopic. Na každé ruce má šest dlouhých tmavých prstů. Nejdelší je tenký prostředníček, tím ksukol poklepává na strom, pátrá po hmyzích larvách a pak je vytahuje ven z úzkých stromových chodbiček.

Vědci si všimli, že se svým dlouhým prstem taky rád dloube v nose a hlen pak pojídá. To je vlastně znak vyspělosti, dělají to jen někteří primáti. Má u nich dloubání v nose nějakou důležitou funkci? To se ještě neví. Existuje ale výzkum, který tvrdí, že dloubání a konzumace hlenů prospívá zdravému chrupu. Jiný ale zase říká, že se tak šíří škodlivé bakterie. 

I když to možná vědce u tohohle lemura fascinuje, u lidí je to dost ošklivý zlozvyk, který rozhodně nedoporučujeme :-)

V čem jsou zajímavé jeho zuby? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související