Jsem schopná jim vysvětlit, co po nich chci, říká trenérka zvířat. Vycvičit se dá slepice i jeseter

9. duben 2021

Chtěli byste naučit svého králíčka skákat nebo jezdit na skateboardu? Možná se vaše zvířátka nudí a ocenila by společný trénink a hry. Dáša Hurychová ví, jak na to.

Nudit se můžete nejen vy, ale i zvířata. Veronika Hájková proto vyzpovídala trenérku Dášu Hurychovou, která prozradila zajímavé tipy jak vaše miláčky zabavit.

Slepice na rameni

Dáša svůj talent na drezuru (tedy výcvik zvířat) objevila už v dětství. Trénovala slepice, které jsou podle ní celkem inteligentní ptáci.

Její oblíbená slípka jí dokonce sedávala na rameni. Od té doby pracovala s nejrůznějšími zvířaty. „Zjistila jsem že jsem schopná jim vysvětlit, co po nich chci a že to prostě jde,“ říká.

I ryba se může naučit aportovat

Některé cviky a třeba i aportování se mohou naučit taky ryby. Dáša cvičila jesetery. Jsou to prý ale docela hloupé ryby, takže jim trvá i rok, než něco pochopí.

I když není jeseter nejchytřejší ryba, dá se podle Dáši vycvičit

A jak se dá vycvičit třeba takové slepice? Dáša je uplácela jídlem a drbáním. Záleží ale na každém zvířeti. Některé se učí lehko, jiné ne. Každý trenér musí nejdřív zjistit, co které zvíře baví. Dáša měla například šikovného psa, který uměl spoustu kousků, ale nesnášel aportování.

Chtěli byste doma nějak zaměstnat svého křečka? Postavte mu hrad nebo labyrint ze stavebnice a schovejte mu do něj nějaké dobroty. Zabavíte se vy i křeček. 

Máte doma králíka? Udělejte z něj parkurového přeborníka a naučte ho skákat přes překážky. Jak na to? To vám Dáša prozradí v rozhovoru, tak si ho honem poslechněte.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Veronika Hájková , kpe
Spustit audio

Související