Jsou slepice opravdu slepé a kde se vzala vrána? Jak se v češtině tvořily názvy zvířat

11. březen 2024

Komu za ně vděčíme za české názvy zvířat? A je správně žížala, nebo dešťovka? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior dorazila lingvistka Dagmar Magincová. S blížícím se jarem a probouzející se přírodou probrali s moderátorem Zdeňkem Novákem původ názvů zvířat.

Jazyková poradkyně Dagmar Magincová

Dešťovka nebo žížala? 

Názvy rostlin a živočichů pochází často z latiny a řečtiny. Odtud se různými oklikami dostaly i do jiných jazyků. V době národního obrození (kdy byla u nás hlavním jazykem němčina) se objevily snahy o zachování českého jazyka i jeho obohacení.

Bez žížal by to v přírodě nešlo

„Jan Svatopluk Presl si sedl a udělal novodobé názvosloví zvířat i rostlin,“ říká Dagmar. Díky němu dnes máme názvy jako je třeba žížala. Kořeny jejího jména bychom naši ve staročeštině, ve které se užíval výraz žuž nebo žoužel. Obecně to označovalo hmyz.

„Ona ta žížala vyleze ven za deště, tak se jí začalo říkat učeněji dešťovka,“ vysvětluje odbornice. Dešťovka je ale dnes výraz lidový a správné pojmenování je skutečně žížala obecná. 

Slepá slepice a černá vrána

Označení takové lišky vzniklo jednodušším způsobem. Má stejné znění ve všech slovanských jazycích a v jejím jméně se odráží i její zbarvení. Pochází totiž ze slova, které znamená zrzavý. 

Vrána obecná

Ptačí říše taky obsahuje spoustu zajímavých jmen.Vraný znamená v češtině černý, i když se to moc neříká, takže vrána se jmenuje podle toho, že je černá,“ vysvětluje. Krkavec vznikl podle toho, že kráká, a podle vydávajícího zvuku jsme pojmenovali i kohouta.

„Když kohout svolává večer slepice, nebo když jim chce říct bacha, něco nebezpečného je okolo, tak nedělá kykyryký ale kokoko, a podle toho se jmenuje,“ objasňuje lingvistka. Jeho samičkou je slepice, jejíž pojmenování vzniklo ze slova slepý. „Když se sešeří, už není dost světla, tak ty slepice hodně špatně vidí, takže lidem připadaly slepé.” 

Kde vznikla pojmenování jako kočka, pes nebo jezevec, to se dozvíte, když si poslechnete celý rozhovor

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Zdeněk Novák , bva , kpe
Spustit audio

Související