Karate nezná první pohyb, není útočné. Navíc posiluje ducha, pochvaluje si vicemistr světa

30. leden 2022

Ondřej Charvát pro českou republiku získal už několik medailí v karate. Navíc trénuje děti i dospělé. Je toto bojové umění pro každého? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Jitka Slezáková si do klubu Rádia Junior pozvala zajímavou trojici. Vicemistr světa v karate Ondřej Charvát přivedl své svěřence Karolínu Řezníčkovou a Michala Kasala. Oba získali medaile v posledním mistrovství světa. To se konalo v listopadu 2021 v tureckém Istanbulu. Další mistrovství světa proběhne v Pardubicích v září 2022.

Karatisté Ondřej Charvát, Karolína Řezníčková a Michal Kasal

Karate není útočné

Čtěte také

Co vůbec vede mladé bojovníky, aby začali s karate? „Já jsem to dělal kvůli tomu, že jsem měl moc energie a s bratrem jsme se prali,“ prozradil Michal. Karate mu pomohlo, aby vybil přebytečnou energii správným způsobem.

Z bojových filmů to možná tak nevypadá, ale karate není útočný sport. Naopak. Vzniklo totiž k obraně. „Jedno z prvních pravidel je, že karate nezná první pohyb, první útok,“ vysvětluje Ondřej. „Sestavy technik vždy začínají blokem, obranou a pak je protiútok, který zastaví útočníka, aby nepokračoval,“ dodává.

Kdy vzniklo karate? Je opravdu z Japonska, nebo to není pravda? Jaké výrazy se v něm používají? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se, jestli je tenhle sport vhodný i pro vás.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jitka Slezáková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související