Každý se může podívat do minulosti. Stačí zvednout oči k nebi. S astronomem Suchanem o Slunci a černých dírách

11. leden 2023

Astronaut, kosmonaut, nebo taikonaut? Jak dlouho k nám putuje světlo ze Slunce? A jak vznikají černé díry? To jsme probrali s astronomem Pavlem Suchanem.

Do studia Rádia Junior zavítal astronom, popularizátor vědy, člen České astronomické společnosti a předseda Odborné skupiny pro tmavé nebe Pavel Suchan. Společně s moderátorkou Janou Rychterovou zkoumali tajemství vesmírných pojmů, času ve vesmíru a stáří galaxií.

Astronom Pavel Suchan

Vesmírný slovníček

Základními pojmy, které každý z nás už někdy slyšel, jsou astronom a astronaut. Ne každý ale ví, že neznamenají totéž. „Rozdíl mezi astronomem a astronautem je v tom, že astronom zkoumá vesmír, nikam nemusí létat, zkoumá z hvězdárny nebo pomocí super počítače. A astronaut je ten, kdo letí do vesmíru,“ vysvětluje Pavel.

Další vesmírné pojmy, které znají asi všichni jsou: astronaut, kosmonaut a taikonaut. Význam mají stejný. Používají se pro odborníky, kteří létají do vesmíru. Záleží ale odkud. Astronaut vzlétá z Ameriky, kosmonaut cestoval z bývalého sovětského svazu, dnešního Ruska a taikonautem je nazýván čínský vesmírný letec.

Přítomná minulost, nebo minulá přítomnost?

Když se koukáme na noční oblohu, vidíme do minulosti. „Když k nám něco běží, letí, tak to letí nějakou rychlostí. Největší známá je podle našich přírodních zákonů rychlost světla. Když vidíme hvězdu, planetu, měsíc, vidíme světlo, které přišlo od nich,“ objasňuje putování světla Pavel. Proto čím dál je od nás těleso vzdáleno, tím jeho hlubší historii ze zemského povrchu vidíme.

Pozorujeme-li tedy například Slunce, vidíme ho v tu chvíli tak, jak vypadalo před osmi minutami a devatenácti sekundami. Tak dlouho totiž trvá, než k nám dorazí jeho světlo.

Bez Slunce by na Zemi nebyl život

„Když se koukáme do těch největších dalekohledů, tak se díváme ke vzdáleným galaxiím a tím pádem se díváme do minulosti starší a delší, než je existence naší sluneční soustavy. To tady Země ještě vůbec neexistovala. Díváme se do vzdálenosti skoro 14 miliard světelných roků,” ujasňuje popularizátor vědy.

Jakým způsobem vznikají černé díry a jak je možné, že je vidíme, když jsou v podstatě neviditelné? I to se dozvíte v Klubu Rádia Junior, který moderovala Jana Rychterová a Kiki Hovet.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Jana Rychterová , bva
Spustit audio

Související