Z čeho jsou komety? Může některá zasáhnout Zemi a bylo by to horší než srážka s asteroidem?

17. květen 2023

Proč se jádro komet někdy popisuje jako špinavá ledová koule a jak jsou komety velké? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Vesmírná tělesa, kterým říkáme komety (starším názvem také vlasatice), jsou nejspíš pozůstatky z doby, kdy vznikl náš planetární systém. 

Komety mají pevné jádro, další jejich součástí je koma, tedy plynný obal obklopující jádro a samozřejmě nesmíme zapomenout na ohon (jinak taky ohon nebo ocas). Kometární jádro se skládá hlavně z vodního ledu, zmrzlých plynů, prachu a tmavého organického materiálu. 

Jádro komet bývá celkem malé, jen několik kilometrů, koma ale může být větší než Slunce a ocas komety se může táhnout do délky přes 100 miliónů kilometrů.

Není divu, že takové komety už můžeme spatřit i ze Země. Mohla by se s námi některá srazit? A bylo by to horší, než srážka s asteroidem? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související