Velitel se na mě díval s určitou nedůvěrou, vzpomíná jediný český kosmonaut Remek na svůj výcvik

18. červenec 2022

Jak jediný Čech ve vesmíru vzpomíná na svůj vesmírný výcvik? A jak vycházel s velitelem mise? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Vladimír Remek je stále jediným Čechem, který se kdy podíval do vesmíru. Ve studiu Rádia Junior ho Jana Rychterová nepřivítala poprvé. Minule spolu probrali, jak jeho slavný let probíhal >> Tentokrát se zaměřili hlavně na výcvik, který tomu předcházel.

Velitel na něj koukal s nedůvěrou

I když byl Vladimír Remek vojenský pilot a o vesmír se zajímal, musel samozřejmě projít speciálním výcvikem. „Byl zaměřen na řízení a ovládání kosmické lodi, abychom zabezpečili zejména sblížení a spojení se stanicí. Abychom vůbec mohli na tu stanici přestoupit,“ popsal, čemu se při tréninku věnovali.

Čtěte také

Do vesmíru odletěli společně s velitelem Alexejem Alexandrovičem Gubarevem v roce 1978. Gubarev byl zkušenější a o 17 let starší než Remek, kterému v té době bylo 30 let. Na mladšího kolegu se tak díval s určitou nedůvěrou. „Protože jsem neprošel, čím prošel on, a tak byl na mě asi zvědavý,“ vzpomíná český astronaut. Nakonec se z nich stali přátelé.

Jaký má být správný astronaut?

Co by podle Vladimíra nemělo zájemcům o vesmírné lety chybět? „Od kosmonautů se nevyžaduje, aby to byli fyzičtí supermani. Ale měli by mít nějaký základ, aby leccos vydrželi,“ říká. Zároveň musí být pohotoví a připravení na různé nepředvídatelné situace, které mohou tam nahoře nastat. 

A jen tak na okraj – kdybyste někdy někde četli o lidech, kteří tvrdí, že je Země placatá, máme důkaz, že není. Vladimír si ji totiž prohlédl pěkně z výšky. To, že je Země kulatá, samozřejmě věděl díky vědě i před svým letem do kosmu, ale jak sám říká: „Bylo taky fajn, že to člověk viděl na vlastní oči.“ 

Proč astronauté absolvovali výcvik v centrifuze? Jak vypadala? A jak se jmenovala raketa, která tehdy oba kosmonauty vynesla k vesmírné stanici? Poslechněte si celý podcast.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autor: kpe
Spustit audio

Související