Kdo jako první nosil džíny, proč se jim tak říká a k čemu sloužila jejich malá kapsička?

16. leden 2023

Džíny má v šatníku snad každý z nás. Je to jeden z nejběžnějších kousků oblečení. Kam sahá jejich historie? A proč se jim vlastně říká džíny?
Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Historie džínů sahá až do roku 1853, kdy v americké Kalifornii propukla zlatá horečka a každý pospíchal, aby také nějaké to zlato našel. Ne všichni ale hodlali zbohatnout na dolování cenného kovu. Pán jménem Levi Strauss se rozhodl, že vydělá na prodeji pracovního oblečení, po kterém byla poptávka.

Lidi potřebovali kvlaitní oblečení. Postupem času a zásluhou krejčího Jacoba Davise vznikly kalhoty, které díky kovovým nýtům a pevné látce hodně vydržely. Nosili je horníci, tovární dělníci i farmáři.

Určitě jste si někdy na džínách všimli malé kapsičky umístěné v horní části přední kapsy. Zdá se nepraktická, ale dříve měla svůj smysl. Dávaly se do ní totiž kapesní hodinky!

Kde se vůbec vzalo slovo džíny? A který model je nejdražší? To vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související