Kdo se chce stát číšníkem nebo servírkou, nesmí být kakabus. Hostům má zpříjemnit den

12. květen 2021

Co všechno musí umět číšník? Vážně unese několik talířů v jedné ruce? Jestli vás tahle profese láká, nastražte uši.

Ředitelka Střediska praktického vyučování Golden Prague Hotel Věra Rejnohová a žákyně oboru číšník – servírka Klaudie Rákosová přišly do Klubu Rádia Junior popovídat o tom, co je láká na práci v gastronomii.

Vysněné povolání

Klaudie chtěla být servírkou už jako malá holka. Když se tedy na konci deváté třídy měla rozhodnout, kam půjde dál, měla jasno.

Klaudie Rákosová

A co musí mít každý, kdo by se chtěl vyučit v tomhle oboru? První předpoklad k tomu, aby se člověk stal dobrým číšníkem a servírkou, je podle Věry jasný. Musí být sympatický, milý a usměvavý. Důležité je totiž nezapomínat, že slouží hostům a měl by jim i trošku zpříjemnit den.

Co musí umět číšníci a servírky?

Na škole se Klaudie učí spoustu věcí. Číšník musí například umět ke každému jídlu doporučit vhodný nápoj. Správná obsluha taky zvládne donést hned několik talířů najednou.

Klaudie to taky umí, ale při obsluhování to prý nevyužívá. Talíře totiž bývají plné a servírky tak radši jdou několikrát a do každé ruky si berou jen jeden talíř.

Číšnice neexistují
Jedna zajímavost: Možná jste už někdy slyšeli slovo číšnice. Je to špatně. Pokud vás obsluhuje muž, říká se mu číšník, pokud žena, je to servírka.

Co se stane, když číšník zakopne a talíře upustí? A stalo se to už někdy i Klaudii? I na to se jí zeptala Jana Rychterová. Poslechněte si celý rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Jana Rychterová , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související