Kdo se chce stát číšníkem nebo servírkou, nesmí být kakabus. Hostům má zpříjemnit den
Co všechno musí umět číšník? Vážně unese několik talířů v jedné ruce? Jestli vás tahle profese láká, nastražte uši.
Ředitelka Střediska praktického vyučování Golden Prague Hotel Věra Rejnohová a žákyně oboru číšník – servírka Klaudie Rákosová přišly do Klubu Rádia Junior popovídat o tom, co je láká na práci v gastronomii.
Vysněné povolání
Klaudie chtěla být servírkou už jako malá holka. Když se tedy na konci deváté třídy měla rozhodnout, kam půjde dál, měla jasno.
A co musí mít každý, kdo by se chtěl vyučit v tomhle oboru? První předpoklad k tomu, aby se člověk stal dobrým číšníkem a servírkou, je podle Věry jasný. Musí být sympatický, milý a usměvavý. Důležité je totiž nezapomínat, že slouží hostům a měl by jim i trošku zpříjemnit den.
Co musí umět číšníci a servírky?
Na škole se Klaudie učí spoustu věcí. Číšník musí například umět ke každému jídlu doporučit vhodný nápoj. Správná obsluha taky zvládne donést hned několik talířů najednou.
Klaudie to taky umí, ale při obsluhování to prý nevyužívá. Talíře totiž bývají plné a servírky tak radši jdou několikrát a do každé ruky si berou jen jeden talíř.
Číšnice neexistují
Jedna zajímavost: Možná jste už někdy slyšeli slovo číšnice. Je to špatně. Pokud vás obsluhuje muž, říká se mu číšník, pokud žena, je to servírka.
Co se stane, když číšník zakopne a talíře upustí? A stalo se to už někdy i Klaudii? I na to se jí zeptala Jana Rychterová. Poslechněte si celý rozhovor.
Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.
Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.
Související
-
Jak si vybrat povolání? Psycholožka radí zkoušet různé zájmové kroužky
Zeptali jsme se Barbory Downes, jak postupovat při volbě budoucí profese. Jak si vybrat tu správnou školu, když nebudou ještě otevřené? A jak přesvědčit rodiče?
-
Jsme takový reklamní poutač, říká kominík. Kdy vznikla pověra, že nosí štěstí?
Kominíků není mnoho, a tak mají pořád spoustu práce. Jak Luboš Petříček zvládá tuhle zajímavou profesi?
-
Sekery ustoupily moderním technologiím a na střechy vyrážejí kominice. Jít na řemeslo se vyplatí
Sáhnete si na knoflík pokaždé, když jde kolem kominík? Možná vás překvapí, že existují i kominice. A víte, jak dnes pracuje tesaři?