Kdy se začaly používat židle a byly pro každého?

4. leden 2022

Pohodlně se usaďte na židli a poslechněte si dalšího Zvídavce. Kde se vůbec židle vzaly a jsou země, kde se v minulosti vůbec nepoužívaly?

Čtěte také

Podívejte se pečlivě na obrázek u tohoto článku. Uvidíte na něm křesílko dávného vládce starého Egypta – faraona Tutanchamona. Scéna z obrázku zdobí opěrku skutečného křesla tajemného panovníka. Tenhle kus nábytku, který se našel v jeho hrobce, je více jak tři tisíce let starý! Židle se ale v Egyptě používaly už dávno předtím. V Číně se ale třeba objevily až někdy před „pouhými“ devíti sty lety.

Dříve byly židle určeny jen pro důležité osoby. Na čem seděli ostatní a kdy se to změnilo? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si audio a budete překvapení! Tento díl vznikl ve spolupráci s časopisem Epocha.

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

Spustit audio

Související