Kdysi běžný křeček polní je kriticky ohrožený. Kdy jste ho naposledy viděli v přírodě?

9. září 2024

Je to roztomilé a nebojácné zvířátko. Jak žije a kolik kilogramů jídla si dokáže nastřádat ve své noře? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Věděli jste, že je křeček polní na seznamu kriticky ohrožených druhů? A to přitom v minulosti obýval mimo jiné rozsáhlé oblasti Evropy. Jeho poznávacím znamením jsou  dobře vyvinuté lícní torby, kam si ukrývá jídlo.

Poslechněte si vtipnou bázničku o křečkovi polním >>

To si pak odnáší do nory pod zemí. Esxistuje zaznamený případ, kdy lidé v takové křeččí noře objevili 17 kg zásob. Nejraději obývá pole, louky a lesy. Přes den většinou spí a za soumraku se probouzí a vydává se za potravou. Na podzim se odebere do nory a usíná zimním spánkem, z kterého se ale jednou za pár dní probudí a dá si něco ze svých zásob.

Křeček je nebojácné zvíře. V případě nebezpečí se snaží zastrašit útočníka hlasitým prskáním a skřípěním zubů. Nemá strach ani z útočníků mnohem větších než je on sám.

A proč je vlastně křeček ohrožený? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 18:10.

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Všechny díly najdete tady na webu Rádia Junior >>

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související