Kolik schodů vede na Petřínskou rozhlednu a proč ji chtěl Hitler zbourat?

16. březen 2023

Jak je stará? Kolik měří? A kolik železa bylo potřeba na její výstavbu? Další díly podcastu najdete na webu Rádia Junior a v mobilní aplikaci Rádia Junior.

Pokud se rozhodnete zdolat petřínskou rozhlednu, musíte vyšlapat 299 schodů. Nebo se nechat vyvézt výtahem ;-) A jak je tedy vlastně vysoká? Uvádějí se různé informace, nejčastěji se ale opakuje číslo 58,7 metrů. Pokud tedy řeknete, že je to zhruba kolem 60 metrů, nic tím nezkazíte.

Čtěte také

Osud věže byl jednou dost nahnutý. Německý vůdce Adolf Hitler (ano, ten co kdysi rozpoutal strašlivou druhou světovou válku) ji totiž chtěl zbourat. Když totiž na pár let Němci vládli i v naší zemi a Hitler sem přijel, nelíbilo se mu, že prý rozhledna kazí výhled z Pražského hradu. Navíc mu možná připomínala Eiffelovu věž v Paříži. A Francii tento diktátor rád neměl.

Rozhledna ale přežila a stojí už... No schválně – víte kolik let? Víc vám prozradí Eva Sinkovičová v dalším díle pořadu Zvídavec. Nastražte uši, pusťte si podcast a budete překvapení!

Čtěte také

Zajímavosti, podivnosti i perličky

Díly seriálu plné překvapivých informací, podivností a perliček si můžete naladit ve vysílání Rádia Junior každý všední den v 7:30 nebo 17:05. 

Zapojte se a napište nám

Lámete si s něčím hlavu, nebo naopak víte o nějaké zajímavosti, která každému vytře zrak? Dejte to Evě vědět na adresu radiojunior@rozhlas.cz. Do předmětu napište heslo „Zvídavec“ a třeba se váš tip objeví v některém z dalších dílů!

Ze záznamu si můžete každý díl poslechnout taky tady na webu Rádia Junior.

autoři: Eva Sinkovičová , kpe
Spustit audio

Související