Křeček není pro děti nejvhodnější. Zkuste radši králíka nebo morče, radí chovatelka

27. únor 2023

Jak o králíčky a hlodavce pečovat, jak si je vybrat a kdo je zachraňuje, když je někdo odloží? Další zajímavé rozhovory najdete na webu Rádia Junior.

Do Klubu Rádia Junior zavítali zástupci z organizace Králíčci a hlodavci v nouzi, Barbora Křtěnová a Tomáš Novák. Zvídavé otázky na ně měla zvířecí agentka a moderátorka Veronika Hájková.

Zraněné duše

Spolek založila v roce 2011 Barbora Křtěnová, která je dodnes předsedkyní organizace. Zajímavý je způsob fungování spolku, do kterého zapojují dobrovolníci z různých koutů České republiky.

Čtěte také

„Fungujeme na systému dočasných péčí, to znamená, že nemáme žádné centrální místo, kde bychom fungovali, jako mají útulky,“ říká Tomáš. Po celé republice existuje několik dočaskářů, kteří mají ve svých domovech připravené vhodné prostory pro hlodavce. Minimálně do doby, než jsou adoptovaní.

Zvířata se do azylu dostávají především od samotných majitelů, kteří se o mazlíčky nezvládají nebo nemohou starat. Po přijetí čeká králíky a hlodavce veterinární kontrola, péče a případná léčba. Často taky zápasí se strachem a zraněnou duší. „Dá se to spravit. I přesto, že jim někdo ublíží, na lidi nezanevřou,” ujišťuje Bára.

Jak o hlodavce a králíky pečovat

Po adopci je taky důležitá správná péče. Hlavní je umět si zvířátko vhodně vybrat. Nejen podle vzhledu, ale i podle povahy a potřeb. „Křeček není úplně ideální zvíře pro začátek. K dětem není tak vhodný jako králíci a morčata, protože má rád noční život, noční režim a spoustu dětí si neuvědomuje, že manipulací přes den mu režim naruší,“ upozorňuje Bára.

Pokud se rozhodnete pořídit si králíka, je důležité pouštět ho občas i mimo klec. Vyhledává totiž hodně pohybu. Potřebuje taky kvalitní stravu, jejíž základem je seno.

Jestli vás zajímají konkrétní životní příběhy králíčků a hlodavců, poslechněte si Klub Rádia Junior.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. Nenechte si ujít rozhovory se zajímavými hosty >>

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >>

autoři: Veronika Hájková , bva , kpe
Spustit audio

Související